Balaton, Aszófő, ház, nyaraló, ingatlan, turizmus

Dinamikusan nő a turisztikai ágazat teljesítménye

Wellness

Dinamikusan nő a turisztikai ágazat teljesítménye, márciusban a vendégek és vendégéjszakák száma is jelentősen nőtt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a Központi Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ legfrissebb adatai alapján 2024 márciusában a vendégéjszakák és a vendégek száma is dinamikusan emelkedett. 2024 márciusában több mint 1,1 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, számuk 30 százalékkal növekedett egy év alatt. Az év harmadik hónapjában csaknem 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami 25 százalékkal volt magasabb, mint 2023 márciusában – írták.

Az ország teljes szálláshely-forgalmának 58 százalékát regisztrálták vidéken, ami 21 százalékkal volt magasabb, mint egy éve ilyenkor. A szálláshelyek a vidéki vendégéjszakák 71 százalékát köszönhették a belföldi vendégeknek. Márciusban is a Balaton volt a legnépszerűbb turisztikai térség, itt töltötték a vidéki vendégéjszakák 22 százalékát – áll a közleményben.

A szálláshelyek márciusban 63,6 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, 24 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. A vidéken keletkezett bevétel 29 százalékkal nőtt egy év alatt, ami így elérte a 37 milliárd forintot – tették hozzá.

Márciusban a SZÉP-kártya feltöltések összértéke megközelítette az 59 milliárd forintot, ami 2023 márciusához képest 23 százalékkal volt magasabb. A kártyabirtokosok 2023 márciusához képest 10 százalékkal többet, 35 milliárd forintot költöttek SZÉP-kártyáikkal – írták.

Megállapítható, hogy a turisztikai teljesítmény jelentős növekedése érdemben járul hozzá a gazdasági növekedés idei újraindulásához – közölte az NGM.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette