Aki jól alszik, az jobban is él. Így lesz egészséges a pihenés

Wellness

A megfelelő éjszakai pihenés fiziológiai szükséglet, amit az egészségünk és a közérzetünk érdekében kell megtenni.  Az egészséges alvásnak két feltétele van, a megfelelő mennyiségű alvás és a megszakítás nélküli mély alvási szakasz, ami a minőségi alvás. A mély alvási szakasz alatt az agyunk rendszerezi a napközbeni élményeket, rögzíti a memóriában vagy törli a részletet. Ez a hosszú távú memóriánk szempontjából fontos feladat. Természetesen fontos az is, hogy a  megfelelő alvással töltött órák, az energia visszanyerését és a helyreállító funkciót be tudja tölteni. Ennek a két tényezőnek köszönhetően leszünk energikusak a nap folyamán.

Mennyi a megfelelő számú alvással töltött óra?

Az, hogy mennyit kell aludnunk nem konkrét adat, mert nagyon sok összetevő befolyásolja, mint például a kor, a tevékenység, a fizikai terhelés, a jelentős stressz, de egyénenként is eltérő lehet. Egyesek szerint 6, 7, vagy 8 óra alvás szükséges naponta, de minél idősebbek vagyunk annál kevesebb alvásra van szükségünk. Nincs általános recept arra, hogy hány órát kell aludnunk, a legjobb módja, ha figyeljük a testünk jelzéseit. Az egészséges alvást mi is befolyásolni tudjuk, számos szokás, trükk létezik, hogy jól aludjunk.

Mit tudunk tenni az egészséges alvásért?

El kell hagyni azokat a rossz szokásokat amelyek kedvezőtlenül befolyásolják a pihenésünket.

Ilyen rossz szokások a következők:

  • Ne a tv műsoron aludjunk el!
  • Lefekvés előtti okostelefonozás
  • Vacsora utáni kávézás

A képernyő által kibocsátott kék fény gátolja a melatonin termelődését, amely egy olyan hormon, amely irányítja az alvást és az ébredést. Rendszeresen mozogni kell, hiszen edzéssel vezethetjük le  a felesleges energiánkat.

Az alvás és ébrenlét ritmusához az alvási rutin is hozzátartozik. Minden este ugyanazt a menetrendet kellene követni, az ébresztőt minden reggel ugyanannyira beállítani, még hétvégén is. Így a szervezet optimalizálja az alvás minőségét.

Az alvásra való felkészülés egyik alapvető lépése, hogy megtanuljunk ellazulni. Olyan tevékenységet kell beiktatni, amelyeket kellemesnek és pihentetőnek találunk, és építsük be ezeket a lefekvés előtti rituáléba. Minden este ugyan így kell megismételni. Lehet ez egy forró fürdő, egy kis meditáció, jóga gyakorlatok, olvasás. Fogyasszunk könnyű ételeket vacsorára, de ne legyen nagy mennyiségű, mert zavarhatja az alvást. Könnyű vacsorát fogyasszunk, teljes kiőrlésű gabonák, tökmag, csirke, diófélék, lencse, zab, bab, tojás, mert ezek elősegítik az alvást.

Emellett nem árt beszerezni puha és minőségi texiteleket, hiszen az ágynemű fajtája is nagyban befolyásolhatja a pihenés eredményességét. Hol találok ágyneműhuzatokat? Az Ágyneműshop webáruházban nagy választékban kaphatók az ágyneműhuzatok.

Összegezve

 Ahhoz, hogy szervezetünk minden nap visszanyerje az energiáját, megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra van szükségünk. Ezt a legkönnyebben, a rossz szokások elhagyásával és az esti kellemes, pihentető tevékenységek végzésével érhetjük el.

Azt tanácsoljuk, hogy egy héten keresztül kövesse nyomon az alvásidejét és azt, hogy mennyire érzi magát kipihentnek ébredéskor. E néhány aranyszabály betartása már néhány napon belül éreztetheti jótékony hatását! (x)