Lavrov: Washington segít Moszkvának a járvány elleni védekezésben

Világ

Oroszország támogatást és segítséget kapott az Egyesült Államoktól a Covid-19-járvány elleni védekezésben – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a FÁK-országok külügyminisztereinek keddi videokonferenciáját követően Moszkvában tartott sajtóértekezletén.

“Elfogadjuk más országok segítségét, és készek vagyunk ilyet elfogadni az Európai Uniótól is. Az Egyesült Államoktól már kapunk támogatást és segítséget” – mondta.

Lavrov nem bocsátkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy milyen amerikai segítséget kap Oroszország. Helyettese, Szergej Rjabkov hétfőn azt mondta a TASZSZ-nak, hogy a szakminisztériumok egyeztetnek a kölcsönös segítségnyújtás lehetőségéről, hozzátéve, hogy ennél konkrétabb információt nem közölhet.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban újságíróknak azt mondta, hogy szükség esetén kész lélegeztetőgépeket küldeni Oroszországba. Közölte, hogy ilyen értelmű felajánlást tett az orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal folytatott legutóbbi telefonbeszélgetése során. Korábban ezzel az eszmecserével kapcsolatban a Kreml sajtószolgálata is azt közölte, hogy a megvitatott témák egyike egy, Oroszországba küldendő amerikai orvosiműszer-szállítmány volt.

Áprilisban Moszkva küldött egy – megosztva kifizetett – repülőrakománynyi védőeszközt és orvosi műszert a tengerentúlra, amit Trump rendkívül szívélyes gesztusnak minősített. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta akkor, hogy Oroszország fel fogja használni a Washington által felajánlott lélegeztetőgépeket, ha arra szükség lesz.
Az orosz külügyminiszter – visszautasítva a Brüsszelben ezzel kapcsolatban megfogalmazott vádakat – hangsúlyozta: nincs tudomása egyetlen hivatalos orosz nyilatkozatról sem, amely szerint az EU alkalmatlannak bizonyult volna a világjárvánnyal szembeni fellépésre.

“Szolidárisak vagyunk az EU-val, mint minden országgal, és segítséget nyújtunk az Európai Unió bármely országának, amely érdekelt ebben” – hangoztatta.

Mint mondta, Putyin “akár holnap” kész lenne részt venni az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának a világjárvány ügyében tartandó csúcsszintű videokonferenciáján. Megítélése szerint a vezetők személyes ötoldalú találkozójának időpontjáról akkor születik majd megállapodás, amikor már körvonalazódni fog, hogy mikor érhet véget a válság.

Az orosz diplomácia vezetője úgy vélekedett, hogy a FÁK-országok egészében véve megfelelő módon és időben reagálnak a Covid-19-világjárványra és egyeztetik a vele kapcsolatos lépéseiket.

A tárcavezető kifejezte Moszkva készségét arra, hogy tárgyalásokat kezdjen Washingtonnal a második világháborúra vonatkozó történelmi emlékezetről. “Sajnálatos történetnek” nevezte a Fehér Háznak azt a minapi közlését, amely – a Szovjetuniót nem említve – azt állította, hogy a nácizmust az Egyesült Államok és Nagy-Britannia győzte le.

Hozzátette, hogy az ilyen dolgokon már nem lepődik meg. Emlékeztetett rá, hogy Mike Pence amerikai alelnök a januári jeruzsálemi holokauszt-emlékkonferencián elmondott beszédében az Auschwitzot felszabadító katonákról szólva elmulasztotta elmondani, hogy azok szovjetek voltak.

A tárcavezető kijelentette, hogy Moszkva támogatja Párizsnak az Európa Tanácsnál tett, az összeurópai történelmi tudat kialakítására vonatkozó kezdeményezését, de azzal a feltétellel, hogy ennek normái kialakításában nemcsak az uniós országok, hanem mindenki részt vehessen.