Ritmikus gimnasztika Debrecen

A magyar válogatott szakemberei indítják újra Debrecen egykori sikersportágát, a ritmikus gimnasztikát

Sport

Gyulai Éva “Vica” neve sokak számára ismerősen csenghet Debrecenben. A cívisvárosból elszármazott Európa-bajnoki bronzérmes RG-tornász jelenleg is a sportág kiváló szakembere, aki a magyar szövetségben dolgozik nemzetközi bíróként,  kislánya pedig szintén nemzetközileg jegyzett fiatal versenyző. Vica most visszatér szülővárosába kollegáival – többek közöttt az együttes kéziszer-válogatott edzőjével -, hogy újraindítsa a “legnőisebb sportágat” Debrecenben. Terveiről kérdeztük.

A rendszerváltás körüli időszakban a ritmikus sportgimnasztika (mai nevén ritmikus gimnasztika) az aranykorát élte Magyarországon. A “legnőiesebb sportág” gyökereit egészen az 1800-as évekig, Noverre-ig vezetik vissza, és az első világbajnokságot 1969-ben Budapest rendezte. Az RSG 1984-ben olimpiai sportágként mutatkozott be a Los Angeles-i Nyári Játékokon. Debrecenben a Kinizsi SE karolta fel a sportágat a ’80-as években Vollay Enikő balettmester, mesteredző vezetésével.

A Debreceni Kinizsi SE Ritmikus Sportgimnasztika szakosztályából indultál és a nemzeti válogatott tagjaként Magyarországot olimpián is képviselted. Hogyan emlékszel vissza a debreceni “fészekre”, a ’80-as, ’90-es évek debreceni RSG világára és a szakmában elismert nevelőedződre, Vollay Enikőre?

Én szereztem kvótát Balogh Anitával együtt, de az olimpiára nem minket vittek, csak tartalék lehettem. Aztán együttes kéziszer csapattal Európa-bajnoki bronzérmet nyertem.

Nagyon sokat köszönhetek Enikő néninek, aki a nevelőedzőm volt. Ő tanította meg az alapokat, és szeretette meg velem az rg-t, irányításával junior válogatott lettem. Sajnos a körülmények nem voltak adottak a további fejlődésemhez, ezért Budapesten folytattam. Célom egy olyan rendszert kiépíteni Debrecenben, hogy az itt lévő tehetségeknek minden adott legyen. 

Ritmikus gimnasztika Debrecen

Hogyan látod, miben változott a sportág leginkább azóta, amióta (körülbelül két évtizede) megszűnt a debreceni szakosztály?

Nagyon sokat változott és fejlődött a sportág, ezáltal jóval időigényesebb lett. Ahhoz, hogy valaki magas szinten tornázzon, napi 8-10 órát kell a teremben töltenie. De természetesen itt most az a cél, hogy minél több kislánnyal megismertessük és megszerettessük ezt a gyönyörű sportágat, és természetes keressük a jövő Pigniczki Fannijait is.

A ’90-es évek magyar sportéletében Debrecen, Kazincbarcika, Kaposvár és Paks számítottak a  ritmikus sportgimnasztika vidéki fellegvárainak. Később – talán a sportág változása miatt – hanyatlani kezdett a vidéki RSG. Most főnixmadárként támad fel újra a debreceni RG, amelyben fontos szerepet játszol. Hogyan jött az ötlet, és miért Debrecenre esett a választás?

Mivel a szülővarosom Debrecen, én is innen indultam. Nagyon sajnáltam, hogy időközben megszűnt az RG. Régi tornásztársam, Dr.Papp Lada Beáta keresett meg még tavaly, hogy segítsek abban, hogy újra lehessen RG-zni a legnagyobb vidéki városban.

Milyen adottságokkal kell rendelkezni a kislányoknak, akik jelentkeznek a tanfolyamra?

Természetesen jó ha valaki laza és hajlékony, de nem alapfeltétel, hiszen mindenkit ki lehet lazítani. Szeresse a zenét és a mozgást. A többi már a mi feladatunk.

Kik fognak tanítani a képzésben?

Egyelőre hárman vagyunk. Márton Minea az együttes kéziszer-válogatott edzője, Jenei Krisztinával immáron 10 éve működtetnek egy sikeres egyesületet Budapesten.

Ritmikus gimnasztika Debrecen

Milyen rendszerességgel lesznek az órák, és milyen szintű képzésben gondolkodtok? 

Első körben tanfolyamokat tartunk hetente kétszer.

A tehetséges debreceni RG-s kislányok számára újra megnyílnak a kapuk az esőosztályban való versenyzés (ahogyan ez annak idején nekünk is megadatott) és a válogatottba való bekerülés felé?

Azt tervezzük, hogy lehetőséget biztosítunk mindenki számára.  Tornázhatnak hobbi szinten, vagy ha szeretnék, kipróbálhatják a versenyzést is idővel minden kategóriában.

Megtanítjuk a gimnasztika alapjait, valamint a sportágban használatos kéziszerek kezelését. Állóképességet, koordinációt és egyensúlyérzéket fejlesztünk, erősítünk és természetesen lazítunk.

Magad is aktívan részt veszel a sportág életében. Jelenleg milyen pozíciókat töltesz be a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség munkájában?

Nemzetközi bíró illetve szövetségi bíró vagyok. Jövő májusban Budapesten Európa-bajnokságot rendezünk, tehát lesz feladatom.

A tehetségedet és külső adottságaidat a kislányod Blanka örökölte és a sportág mai kiválóságaként, junior egyéni válogatottként világversenyeken szerez előkelő helyeket Magyarországnak. Büszke anyukaként és szakemberként hogyan látod, mennyi Blanka fantasztikus teljesítményében a született tehetség és mennyi a munka? 

Blanka első éves felnőtt versenyzőként még nagyon fiatal, de idén már a brnói grand prix-n felállhatott a dobogóra labdával. Jó ha valaki a tehetséges, de nem elég. Azt mondanám, hogy 20% a tehetség és 80% a befektetett munka. Blanka nagyon tudatos és szorgalmas, így minden adott, hogy eredményes legyen.

Mit tartasz a legnagyobb szakmai sikerednek?

Nehéz kérdés. Saját egyéni sikernél sokkal fontosabb, hogy hozzájárulhatok ennek a legnőiesebb sportág sikereihez mind a hazai mind nemzetközi szinten.

– Vida Virág –