Orbán Viktor focimeccs sál

Orbán Viktor focit szakértett: a mamahotel, a pátyolgatás és a kütyük nem tesznek jót a magyar labdarúgásnak

Sport

A Puskás Akadémia dolga, hogy olyan futballistákat neveljen a magyar labdarúgásnak, akikkel vissza lehet kapaszkodni a világ élvonalába – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. A focialista miniszterelnök Istenes Lászlónak adott interjúja az akadémia honlapján és Orbán Youtube-csatornáján jelent meg.

Orbán Viktor kiemelte: a Puskás Akadémiának minden bajnoki idény előtt a saját céljait kell szem előtt tartania és a legfontosabb az első csapattal szemben az, hogy ne essenek ki az NB1-ből. Eközben azt is szeretnék elérni, hogy a csapatban minél több saját nevelésű játékos szerepeljen, a két cél kombinálásával viszont nagyon nehéz bennmaradni az első osztályban.

A magyar bajnokság a tizenkét csapat miatt olyan, hogy a kiesés és az ötödik meg a harmadik hely között időnként 3-6-9 pont van csak, ami két-három meccs.

Nagyon könnyű “kizúgni” az NB1-ből, miközben az ember azt gondolta, hogy az éremért küzd

– fogalmazott Orbán Viktor.

Ilyen körülmények közt beépíteni fiatalokat nagy bátorságot és merészséget igényel az edzőtől, ezért is ül hosszú ideje Hornyák Zsolt a kispadon, mert ő kombinálja legjobban ezt a két célt – mondta.

Videón, ahogy Dzsudzsák Balázs Orbán Viktornak és Szijjártó Péternek ajándékozza utolsó válogatott mezeit

Hangsúlyozta, hogy az akadémia jelmondata továbbra is érvényes, embereket nevelünk, rendes embereket, akik egyébként jó futballisták.

A miniszterelnök arról is beszélt: a magyar futball egyik legnagyobb szakmai kihívása a 12-13 éves korig tartó képzés, mert a futball-szakirodalom szerint 12 éves korig számos olyan képesség kifejlődik, ami később már nem tud. Ezzel és a válogatottakkal kell foglalkoznia leginkább a szövetségnek – jelentette ki, megjegyezve azt, hogy az akadémiák felelőssége pedig az, hogy kihozzák a legjobbat azokból, akik oda bekerülnek.

Futottunk a réten, ugrottuk az árkot, másztuk a fát – úgy éltünk, hogy kifejlődtek olyan fizikai képességek, döntéshozatali helyzetek voltak, amik miatt 13-14 éves korunkra, mire elkezdődött a középiskola, mi már komoly embereknek számítottunk. Ma ez a mamahotel… Szóval az az egész pátyolgatás, ami Magyarországon jellemző nagyon sok szülőre, a rengeteg kütyü, a különórák világa, ami a modern világnak a velejárója, ma nem segíti a magyar futballt.

Tehát a magyar futballnak ebben a kulturális közegben egy sajátos, különleges szigetet kéne létrehoznia, sok száz és sok ezer kicsi klubbal és gyerekcsapattal és tornákkal, és ezt nem lehet az akadémiákról megszervezni, még csak a klubokból sem lehet” – mondta a miniszterelnök, aki a Puskás Akadémia alapítójaként nyilatkozott a klub honlapjának az NB I-es bajnoki rajt kapcsán.

Kormánypárti humorlap: “Most kell mindenkinek a Fradi mögé állnia!”

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar futball nem a szórakoztatóipar része, a futball a magyar ember életének része, a nemzeti identitás része.

Mi nem szórakozni akarunk és tapsikolni a lelátón mindenfajta messzi földről idefújt ügyes játékosok játékán örvendezve, hanem a saját gyerekeinket akarjuk látni. Ha ezt feladjuk, a magyar futballnak nincs értelme

– jelezte.

Ezért a Puskás Akadémiánál is az a cél, hogy legyenek nagyon jó külföldi játékosok, akikre felnéznek a fiatalok, de a csapat másik fele saját nevelésű gyerek kell, hogy legyen – mondta Orbán Viktor. Emlékeztetett: tavaly az akadémia első csapatának kezdőjében 4-5 saját nevelésű fiatal volt, cserébe bejött még egy-kettő, tehát minden héten látni lehetett legalább hat saját nevelésű játékost a pályán. Hétig-nyolcig is fel lehet jutni – fűzte hozzá, felhívva ismét a figyelmet a nagy kockázatra: “elvesztesz két-három meccset és a dobogóról a kiesőjelöltek közt találod magad”.

Kitért arra is, hogy nehézséget jelent az akadémiának, amikor a saját nevelésű gyerekeket elviszik külföldre. Ha ők itthon lennének, akkor a Puskás Akadémia a Fradival versenyben lenne a bajnoki címért – jelentette ki Orbán Viktor. Ezt azonban nem nevezte bajnak – hiszen a magyar futballnak arra van szüksége, hogy a legjobbak a csúcsbajnokságokban kapjanak nagyobb terhelést, és így tudják szolgálni a válogatottat -, viszont így az akadémiának folyamatosan 17-18-19 éves reménységeket kell beépítenie a csapatba.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy kettéválasztották a Puskás Akadémiát, a kiemelt országos akadémiák működtetéséért felelős szakmai stábot. Utóbbi új vezetéssel – Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Szalai Ádám korábbi válogatott futballista és Liszkai Dezső, az akadémia egykori igazgatója – Budapestre költözött. A miniszterelnök ezt nehéz döntésnek nevezte, de mint mondta: a sok feladat “lassan agyonnyomta az akadémiát”.

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy az új felállásban Tóth Balázs, a klub szakmai igazgatója vette át az akadémia szakmai felügyeletét is.

Orbán Viktor a Ferencváros BL-kudarcáról szólva megjegyezte: az a magyar futball egyik nagy problémájára mutat rá. “Nagy lecke, mert a futballban mindig történnek megmagyarázhatatlan dolgok” és nem jó, ha csak egy nemzetközileg komolyan jegyzett csapat van, mert ha az elesik, akkor ott maradunk komoly nagy csapat nélkül.

Óriási égés! A feröeri KÍ Klaksvík kiütötte a Ferencvárost a BL-ből

Ezért kell még egy vagy kettő, a Fradihoz hasonló költségvetéssel, játékosminőséggel és nemzetközi besorolással rendelkező csapat

– jelentette ki. Azonban hozzátette: ezt a szerepet a Puskás Akadémia nem tudja vállalni. Ehhez történelmi gyökerek, nagy hagyomány, nagy klub kell.

A Puskás Akadémia küldetése, hogy minél több tehetséges gyereket kiváló iskolai és szakmai háttérrel, a legjobb minőségű tudást nyújtva, nagyszerű volt futballistákkal, egyéni képzéssel fűszerezve eljuttasson az NB1, a válogatott és a nemzetközi nagy bajnokságok kapujába.
Mint mondta, néha “kicsúszhat” egy-egy olyan évfolyam, hogy van három-négy nagyon tehetséges fiatal, akiket sikerül beépíteni és éppen jó elegyet alkotnak a külföldiekkel, akkor mehet a csapat egy-két kört nemzetközi kupákban is.

De hosszabb távon a Puskásra nem mint nemzetközileg elismert klubra kell számítani, hanem egy olyan helyre, ahonnan megbízható és biztosan jól felkészített, erős mentalitású, lelkierejű, jól képzett és a magyar futball legjobb hagyományait folytató játékosok kerülnek ki – fogalmazott Orbán Viktor az interjúban, amely a https://www.youtube.com/watch?v=rw3_r0gBCcI linken érhető el.