A sportfinanszírozás új rendszere

Sport

Nincs kétség, a versenysportban minden tekintélyes eredmény mögött kitartó és alázatos munka áll. Gyakran évtizedek eredménye, hogy valaki a dobogó legtetején hallgathatja meg a nemzeti himnuszt. A sportolók élete sok lemondással jár. Míg mások élvezhetik a gyerekkor és fiatalkor kiváltságait, mint az iskolába járás vagy a szórakozás, ők általában mindent a sportnak és az adott versenynek rendelnek alá. Ezt nyilvánvalóan, ha kiemelkedő teljesítmény társul hozzá, azaz meglesz a fáradhatatlan munkának a gyümölcse, jutalmazni szokták. Vannak élethivatások. Talán ilyen a sportolók élete is, hiszen nem csak az hajtja őket, hogy majd páratlan pénzjutalom üsse a markukat. Sőt ugyanúgy benne van az a veszély, hogy végül nem sikerül a mindent átütő siker, így szintén elmarad a kellő támogatás.

Magyarország, az egykori vízilabdanemzet

Magyarország annak ellenére, hogy kicsi ország, a világversenyek éremtáblázataiban mindig az élbolyban található. Hihetetlen tud lenni, hogy jeleskedünk úszásban, vívásban, evezésben, de öttusában, tornában és még számos más sportágban is. Mi, az egykori vízilabdacsászárok, ebben a sportágban szintúgy próbálunk visszakapaszkodni az abszolút élre, hiszen hazánkban mindig az a felfogás élt, hogy igazán az aranyérem számít. Nem hiába egyre népszerűbb Magyarországon a sportfogadás is, amelynek keretein belül a különböző sportfogadó irodák, mint például a 20bet magyar oldala várja azokat a rajongókat, akik szívesen megtippelnék kedvenc sportáguk vagy csapatuk eredményeit. A szerencsejáték ezen formája egyre nagyobb teret hódít, leginkább mert az otthon kényelméből is szórakoztatáshoz, sőt talán pénznyeréshez juttatja a rajongókat.

A rendszer alapja a teljesítményelv

Magyarország méltán büszke sportolóira és az általuk elért eredményekre. Míg az átlagember inkább csak az aranyérmet értékeli mint kiemelkedő teljesítmény, a kormány eddig sem ez alapján osztotta a díjakat, hanem további helyezéseket is figyelembe vett. Az új rendszer a várható eredmények fényében kategorizálja a sportágakat. Így például a vízilabda, mivel éremvárományosnak számít, az I. kategóriában foglal helyet. Eddig főképpen a kiemelt sportágak számíthattak finanszírozásra, ez annyiban változik meg, hogy valamennyi szövetség, amely olimpiára készíti fel a sportolóit, támogatásban részesülhet.

A különböző kategóriák

A sportágakat a fentiek alapján öt különböző kategóriákba sorolták. Talán nem meglepő, hogy az első kategóriában található a vízilabda, az úszás, a vívás, a korcsolya, a kajak-kenu és a birkózók szövetsége. Az elmúlt olimpiai játékokon is bőven szállították az érmeket, és erre számít mindenki a következő megmérettetések alkalmával. A további besorolást az alapján döntötték el, hogy mennyi esélyt látnak esetleges éremszerzésre, pontszerzésre vagy kvótaszerzésre.

Jó eredményhez fontos a háttér

Ahhoz, hogy a sportolók felkészülése sikeres és zökkenőmentes legyen, a háttérnek kell teljes biztonsággal és kiválóan működnie. Nem mindegy, hogy az uszoda légköre, felszereltsége milyen, ha példának okáért az úszók edzéseit nézzük. Ugyanilyen tényező a rezsiválság által előidézett problémák orvoslása, a megfelelő víz- és környezeti hőmérséklet, amelyre érdemes érdemi megoldást találni, ha nem akarják hátráltatni az előkészületeket. A megfelelő szakmai stáb felállítása szintén létfontosságú kérdés. Míg sokan azt gondolják, hogy egy sportolónak csak oda kell tennie magát a mérkőzés perceiben vagy a megmérettetés ideje alatt, kevesen jutnak el odáig, hogy a mögöttes munkára, a háttérben zajló értékes és kitartó fáradozást figyelembe vegyék. Pedig a kép teljességéhez ez ugyanúgy hozzátartozik. (x)