Többször felügyelet nélkül hagyta gyermekét a várpalotai asszony

Rendőrség

Az ügyészség büntetőjogi és közjogi szakágának hatékony együttműködése folytán a gyermekek jogainak védelmét biztosító intézkedésekre került sor egy korábban már kiskorú veszélyeztetése és testi sértés bűntette miatt elítélt nő ügyében, akinek szülői felügyeleti jogát a bíróság a Veszprém Megyei Főügyészség által indított peres eljárásban szüntette meg.

Az alperest a bíróság a 2018 szeptemberében jogerős ítéletével a gyermeke sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélte és egy korábbi felfüggesztett börtönbüntetésének utólagos végrehajtását is elrendelte, a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti igény érvényesítését pedig egyéb törvényes útra utasította.

Az ügyészség ezt követően polgári peres eljárásban nyújtott be keresetet az anya kiskorú gyermekek feletti szülői felügyeleti jogának megszüntetése iránt azzal, hogy az ítélet hatálya a később születendő gyermekeire is terjedjen ki.

A büntetőügyben megállapított tényállás szerint a Várpalotán élő asszony a 2009-ben született leánygyermekét súlyosan elhanyagolta, többször felügyelet nélkül hagyta, higiéniájáról nem gondoskodott, durván viselkedett vele, de olyan is előfordult, hogy 2016 nyarán a felsőlégúti betegségben szenvedő kislányt rendezetlenül, iratok, gyógyszerek nélkül, a gyermeknevelésre egyébként is alkalmatlan körülmények között élő szomszédjaira hagyta.

A közérdekvédelmi ügyben az ügyészség által utóbb beszerzett iratok alapján arra is adat merült fel, hogy az anya 2018 októberében a még csak kilencéves beteg gyermekét huzamos időre magára hagyta, amíg dolgozni ment, és a gyermek ekkor már több mint egy hete nem volt iskolában. Megállapították azt is, hogy az alperes 2017 decemberében gondozatlan terhességből ikreket hozott a világra a lakóhelyén, akik a születésüket követően kórházba, majd nevelőszülőhöz kerültek.

A Veszprémi Járásbíróság az ügyészi keresetnek helyt adva az anya szülői felügyeleti jogát a gyermekei és a jövőben születendő gyermekei vonatkozásában is megszüntette, azonban feljogosította az alperest, hogy a nagyobb leánygyermekével kapcsolatot tartson. Az ügyészség e döntés ellen fellebbezett, miután a szülői felügyeleti jogától megfosztott anyával való kapcsolattartást megalapozó különleges indok nem merült fel.

A Veszprémi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a fellebbezésnek helyt adott, és mellőzte a kapcsolattartás lehetőségére vonatkozó rendelkezést.