Ásóval és szerszámnyelekkel támadtak a rendőrségre

Rendőrség

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság és rongálás bűntette miatt vádat emelt két férfival szemben, akik az egyikük haragosával fennálló üzleti vitát fenyegetőzéssel akarták rendezni, majd a rendőrségre menekülő áldozatukra a rendőrségi épület előtt ásóval és szerszámnyelekkel támadtak.

A vádirat szerint a kiskunhalasi férfi – az ügy egyik vádlottja – üzleti kapcsolatban állt a sértettel, azonban közöttük elszámolási vita alakult ki, ezért haragos viszonyba kerültek. Telefonon vitatkoztak, fenyegették, szidalmazták egymást, majd a vita lezárása céljából a vádlott 2020. február 24-én 21 órára kiskunhalasi házába hívta a sértettet. A sértett harmadmagával megjelent autóval a vádlott háza előtt. A vádlott ekkor azért, hogy megfélemlítse, egy nyílpuskával a kezében kirohant a házból, amitől a sértett megijedt és megpróbált elmenni a helyszínről. A vádlott azonban ismerőseit – köztük az ügy másik vádlottját – már korábban odahívta. Ők autóikkal a sértett járműve elé és mögé álltak, hogy megakadályozzák a menekülést.

A sértettnek azonban sikerült a helyszínről elhajtania, mire a vádlottak és ismeretlenül maradt társaik autójukkal üldözőbe vették és a rendőrség épülete előtt utolérték. A vádlottak ásót, fémrudat és szerszámnyeleket magukhoz véve kipattantak az autójukból és a rendőrségi parkoló sorompója előtt megálló sértett gépkocsiját ütlegelni kezdték. Ennek következtében kitörték a gépkocsi hátsó szélvédőjét és a karosszéria számtalan helyen behorpadt. Mindezt a portaszolgálatos őrök észlelték és az ügyeleti szolgálattól segítséget kértek. A kiskunhalasi rendőrök érkezését észlelve a vádlottak elmenekültek. A szélvédő betörésekor széthulló üvegszilánkok a hátsó ülésen utazó férfinak 8 napon belül gyógyuló, felületes sérüléseket okoztak.

A vádlottak kihívóan közösségellenes magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen. A megrongált személygépkocsi tulajdonosa a vádlottak által okozott 800.000 Ft összegű kárának megtérítése érdekében polgári jogi igényt jelentett be.

Az ügyészség a vádlottakat csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság és rongálás bűntettével vádolja, emellett az üzletfelét nyílpuskával fogadó és megfenyegető férfinak zaklatás vétsége miatt is felelnie kell. Az ügyészség a vádlottakkal szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza, továbbá azt, hogy a nyílpuskát, ásót, fém- és farudakat a bíróság kobozza el. A szabadlábon lévő férfiak ügyében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.