Dühében rúgta fejbe

Rendőrség

Ellene a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette, míg barátnője ellen segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken

Az I. r. vádlott és barátnője, a II. r. vádlott 2016. augusztus 20-án az esti órákban a II. r. vádlott gépkocsijával mentek az esti rendezvényre, az autóval a hajdúböszörményi főtér közelében lévő parkolóban álltak meg.

22 óra körül a szabadtéri rendezvény keretében koncert volt, ahol nagy tömeg gyűlt össze. Mialatt az I. és a II. r. vádlott a koncertet hallgatta, az ittas állapotban és kerékpárral lévő sértett kétszer is meglökte hátulról az I. r. vádlottat, akinek a kezéből kiesett a sörrel teli műanyagpohár.

Röviddel ezt követően a vádlottak elmentek a koncertről, beültek a parkolóban lévő gépkocsiba, ahol beszélgettek és zenét hallgattak. Éjfél körül az autóban ülve egy dübbenést észleltek, majd az I. r. vádlott kiszállt a gépjárműből. Ekkor észlelte, hogy a koncerthallgatás közben konfliktust okozó, ittas állapotban lévő sértett ment neki a gépkocsi hátsó részének a kerékpárjával. Az I. r. vádlott szóban felelősségre vonta a sértettet, majd hirtelen dühében odalépett a férfihez és egyszer nagy erővel fejbe rúgta őt. A sértett a rúgás következtében a parkoló betonjára hanyatt esett.

Az eseményt észlelve a II. r. vádlott is kiszállt az autóból, odament az I. r. vádlotthoz és felszólította arra, hogy ne legyen több konfliktus, hagyják el a helyszínt. A vádlottak ezt követően gépkocsival a II. r. vádlott lakására mentek.

A II. r. vádlott közvetlenül észlelte azt, hogy az I. r. vádlott bántalmazása következtében a sértett magatehetetlen állapotban a betonon fekszik, azonban ennek ellenére részére nem nyújtott semmilyen módon tőle elvárható segítséget, nem intézkedett a helyszínen orvosi segítségnyújtás vagy esetlegesen a sértett kórházba szállítása iránt.

A sértett a rúgás következtében koponyacsonttörést szenvedett, továbbá koponyaűri vérzés alakult ki, mely életveszélyes sérülés, a sértett életét a gyors és szakszerű orvosi segítség mentette meg.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a szabadlábon védekező I. r. vádlott ellen életveszélyt okozó testi sértés bűntette, míg a II. r. vádlott ellen segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A vádiratban az I. r. vádlott vonatkozásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, a II. r. vádlott esetében pedig próbára bocsátásra tett indítványt.