Orbán Viktor nagy-magyarországos sál

Botrány lett Orbán Viktor nagy-magyarországos sálja miatt – Románia, Ukrajna és Horvátország is reagált

Ország

Mint ahogy arról beszámoltunk, utolsó válogatottbeli fellépése után a VIP-páholyt is meglátogatta Dzsudzsák Balázs, egyedüli pályára lépési rekorderünk.

Dzsudzsák Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel ünnepelt, és valahonnan egy szurkolói sál is került a miniszterelnök nyakába. A sál mindkét végén Nagy-Magyarország-térkép látható – ez okozta a bajt.

Először Daniel Freund német liberális zöld politikus tette szóvá a dolgot, Twitter-bejegyzésében arra figyelmeztetett, ennek nem fognak örülni a szomszédaink.

Románia reakciója

Először a románok eszméltek, a Transtelex szerint a román külügy azt írja, a magyar miniszterelnök gesztusa

„nyilvánvalóan ellentétben áll a kétoldalú párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal, amelynek jegyében a román külügyminiszter a közelmúltban tett budapesti látogatása során mind a kormányfővel, mind a magyar kollégájával folytatott konzultációi alkalmával megnyilvánult”.

Azt is hozzátették, elfogadhatatlannak tartanak mindenféle revizionista megnyilvánulást, hiszen ellentétes a valósággal, valamint Románia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak kiépítése érdekében tett kölcsönös vállalásaival.

Ukrajna sem boldog

Az ukrán külügyminisztérium be is kéreti a magyar nagykövetet, Íjgyártó Istvánt.

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője közölte:

A revizionista eszmék magyarországi terjesztése nem járul hozzá az ukrán–magyar kapcsolatok fejlődéséhez

A magyar nagykövetet be fogjuk hívni Ukrajna Külügyminisztériumába, hogy tájékoztassuk őt Orbán Viktor cselekedeteinek elfogadhatatlanságáról – tette hozzá az ukrán külügyi szóvivő.

Oleg Nyikolenko azt nehezményezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sálban jelent meg Magyarország Görögországgal vívott barátságos futballmérkőzésén.

A horvát elnök nevet

Andrej Plenkovics horvát államfő nem látta azt a videót, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Nagy-Magyarország” sálat visel.

Ami a sálakat illeti, én nem láttam, és nem akarok mások sáljával foglalkozni. Ami pedig a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció

– jelentette ki a horvát miniszterelnök.

Zoran Milanovics horvát államfő hétfőn kijelentette, hogy a hivatalosan Zágrábnak nem kellene reagálnia erre a lépésre.

Ezen csak nevetni tudok. A szomszédos országok közül Magyarország még mindig a legjobb

– jegyezte meg Milanovics a horvát Index tudósítása szerint.

Orbán Viktor reakciója

A kormányfő egy Facebook-bejegyzésben írta meg, hogy a foci nem politika.

Hozzátette:

Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!