Szeged, Fülöp László, Fidesz polgármesterjelölt, politika, választás, portré

„Szegeden dinamikusabb fejlődésre van szükség” – interjú Fülöp Lászlóval, a Fidesz-KDNP szegedi polgármesterjelöltjével

Helyi hírek

Fülöp László műsorvezető, kommunikációs tanácsadó februárban elsőként jelentette be, hogy indul Botka László ellen a 2024-es önkormányzati választásokon, mint polgármesterjelölt. Terveiről, választási kampányról és az ellenfeleiről is kérdeztük. Interjú Fülöp Lászlóval.

Fülöp László Szegeden született, általános és középiskolai tanulmányait is itt végezte. Ezt követően az akkor még József Attila Tudományegyetemként ismert (JATE) Állam- és Jogtudományi Karon szerezett jogi diplomát. Az egyetemi évek alatt gyakornokként dolgozott Szegeden, a Sulyok-Japport Ügyvédi Irodában, időközben azonban magával ragadta a média. Figyelmes lett ugyanis egy televíziós hirdetésre, amelyben riportert, műsorvezetőt kerestek a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójába. Jelentkezett és felvették. Ennek köszönhető, hogy 1993-tól egészen 2011 szeptemberéig a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójában dolgozott. Kezdetben riportokat készített a regionális híradókba, magazinokba, majd az országos híradóba, végül pedig ő is vezethette a regionális műsorokat, híradókat és magazinműsorokat. 2001-től már a budapesti stúdióban is dolgozott kisebb-nagyobb rendszerességgel, ahol országos műsorokban is volt lehetősége arra, hogy kipróbálja magát.

Fülöp László

Közéleti, szórakoztató és informatív jellegű magazinműsorokat vezetett, ilyen volt például a Megoldások Magazinja, a Héthatár, a Kárpáti Krónika vagy a Balatoni nyár. 2012-től az állami rendezvények (március 15., augusztus 20., október 23.) műsorvezetésére is felkérték az M1-en. Ugyanennek az évnek a végén azonban megszűntek a műsorok, amelyeket addig vezetett, így 20 év után távozott a Magyar Televíziótól.

Ezt követően a közigazgatásban kezdett el dolgozni. 2013 júliusától az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP, jelenleg NEAK) Sajtó- és Tájékoztatási Főosztályának főosztályvezetője volt. 2017 januárjától a Magyar Államkincstár kommunikációs és sajtó főosztályának főosztályvezetője. 2018 szeptemberétől pedig az N.I.C.S. Zrt. oktatási és kommunikációs igazgatója, egészen 2022 májusáig. Azóta szabadúszóként, kommunikációs tanácsadóként tevékenykedik. 2024 februárjában bejelentette, hogy a Fidesz-KDNP polgármesterjelöljeként indul az idei önkormányzati választásokon, Szegeden.

Miért döntött úgy, hogy elindul a 2024-es önkormányzati választásokon polgármesterjelöltként?

Azt gondolom, hogy Szegednek egy dinamikusabb fejlődési pályára kell állnia. Egy lendületesebb, nyitottabb gondolkodásmódú, kommunikatívabb, elérhetőbb vezetőre van szükség, aki nem fél megismerni az embereket, a gondolataikat, érzéseiket, életüket.

Április 20-án kezdetét vette a kampány. Milyen élményekben volt eddig része? A politikai szerepvállalás, ha jól tudom, egy teljesen ismeretlen terep az ön számára.

Egy választási kampány során a polgármesterjelöltek és a képviselőjelöltek egyaránt utcára vonulnak, ismertetik a programjukat és támogatást kérnek annak megvalósításához. Az ilyesfajta szereplés nem idegen, a politikai szerepvállalás viszont új terep számomra, hiszen eddig pusztán politikafogyasztó voltam. 20 évig dolgoztam televíziósként, ezt követően pedig jó néhány éven át, két különböző közigazgatási területen is lehetőségem nyílt vezetni a sajtó munkáját. Azt hiszem ennek köszönhető az is, hogy viszonylag gyorsan és könnyen megtalálom az emberekkel a közös hangot. Ez pedig egy önkormányzati választási kampányban nagyon fontos, hiszen óriási a tétje annak, hogy ki vezeti majd tovább az adott települést. Egy polgármesternek nyitottnak és képesnek kell lennie arra, hogy meghallgassa és értse is a választókat. Az elmúlt napokban döntően pozitív impulzusok értek. A szegediek meghallgattak és kíváncsiak voltak rám, nekem pedig sikerült betekintést nyernem abba, hogy milyen problémákkal küzdenek és mi az, amin javítani kellene annak érdekében, hogy szerethetőbb, nagyobb lehetőségeket kínáló város legyen az otthonunk.

Mi az, amin az itt lakók szerint változtatni kellene?

Az egyik a tömegközlekedés, amiről sokan azt gondolják Szegeden, hogy átgondolatlan, logikátlan és emellett drága is. A másik a parkolási rendszer, amelyről ugyanez mondható el. A harmadik a tisztaság hiánya. Az itt élők azt látják és tapasztalják, hogy a város jelenlegi vezetői nem fektetnek akkora hangsúlyt a tisztaságra, mint kellene. Komikus látni, hogy most, a kampány alatt minden épül, szépül, takarítanak, festenek és még sorolhatnám, de pontosan tudjuk, látjuk, hogy csak a választások miatt teszik oda magukat. Amint a kampánynak vége, ismét visszatérnek a régi kerékvágásba. A negyedik pedig a béke megtartása volt. A szegedieknek is fontos, hogy kimaradjunk a háborúból és a különböző csatározásokból. Senki nem szeretné, ha a gyermekét, az unokáját a harctérre vinnék, vagy egyáltalán csak kockáztatni kellene a hozzátartozók életét. Pozitív hangvételű, hasznos beszélgetéseken vagyok túl, amelyek építő jellegűek voltak. Bár azt gondolom, hogy az emberek jó része ilyenkor nem a programok, hanem sokkal inkább a karakter, a személyiség alapján döntenek. Az emberek visszajelzései alapján kellőképp nyitott és elérhető vagyok az itt élők számára. Részt veszek a különböző rendezvényeken, sporteseményeken, járok cukrászdába, étterembe, strandra, és ha találkoznak velem az utcán, nem kell attól tartania senkinek, hogy nem állok meg legalább pár percre beszélgeti. Ezt nyilván az elmúlt 22 évben nem mondhatta el magáról a város jelenlegi vezetője.

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje mindig elérhető a szegediek számára.

Kik alkotják a csapatát?

Mind a 19 választókerülteben állítottunk egyéni képviselőjelöltet. Jó részük fiatal, de akad közöttük komoly politikai múlttal rendelkező jelölt is. Nagy munkabírással rendelkeznek, elszántak és mindent megtesznek azért, hogy méltó képviselői legyenek az emberek akaratának a szegedi közgyűlésben.

Mi a véleménye a további négy polgármesterjelöltről? Ellenfélként tekint rájuk?

Azt gondolom, hogy az ellenfél egy ilyen helyzetben mindig az éppen regnáló polgármester.

Hogyan néznek ki az ön előtt álló napok?

Igyekszem továbbra is a lehető legtöbb eseményen részt venni, emellett személyesen bekopogtatni a szegediekhez, szeretnék közelebb kerülni, ismerkedni, barátkozni, beszélgetni velük. Szerencsére a város legtöbb részén már jártam, voltam Szőregen, Kiskundorozsmán, Tápén, Tarjánban, Makkosházán, Újszegeden is és ezzel együtt kaptam egy képet az ott élőkről, ők pedig rólam. Ezen kívül természetesen a különböző közösségi felületeken és a Fidesz szegedi irodájában is elérhető vagyok.

Szeged, Fülöp László, Fidesz polgármesterjelölt, politika, választás, portré
A polgármesterjelölt nem izgul, inkább egyfajta kellemes várakozás van benne.

Zárásképpen: van önben izgalom?

Talán a hivatásomból, az előéletemből is adódik, hogy nem izgulok. Számomra eddig is természetes volt, hogy a nyilvánosság előtt élem az  életem. Inkább kellemes várakozás van bennem, kíváncsi vagyok, hogy hány embert sikerül meggyőznöm arról, hogy a nevem mellé tegyék azt a bizonyos „X”-et.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette