Budapesten tárgyalt a magyar és a montenegrói versenyhatóság elnöke

Helyi hírek

Számos aktuális kérdésről egyeztetett Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke és Dragan Damjanović, a montenegrói Versenyvédelmi Ügynökség Tanácsának vezetője Budapesten – közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a szakmai megbeszélésen egyebek mellett szóba kerültek a kétoldalú hatósági együttműködés lehetőségei, az összetett versenyügyek magyar szakértői támogatása, a hatósági eljárások digitalizációjával kapcsolatos tudásmegosztás, az inflációval szembeni küzdelem versenyhatósági eszközei, a nyugat-balkáni ország uniós csatlakozásának versenyjogi jogharmonizációja.

Közölték, a Gazdasági Versenyhivatal és a montenegrói versenyhatóság eddig is szoros kapcsolatot ápolt egymással, utóbbi ugyanis kedvezményezettje a GVH és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közösen működtetett Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központjának. Az oktatóközpont 2005 óta nyújt támogatást a versenyjog és a versenypolitika területén a két szervezet szakmai hátterére építve, elsősorban a kelet-, délkelet- és közép-európai országok versenyhatóságai számára. Így Magyarország a régión belül vezető szerepet játszik az átmeneti gazdaságok fejlesztésében, technikai segítségnyújtásban.

Dragan Damjanović, a montenegrói versenyhatóság vezetője a közlemény szerint hangsúlyozta, a kétoldalú együttműködés európai partnereikkel kiemelten fontos számukra. Várják, hogy a bonyolultabb versenyjogi ügyeik megoldásához felhasználhassák a magyar tapasztalatokat is. Közös cél, hogy Montenegró teljesítse az uniós csatlakozási tárgyalások versennyel kapcsolatos fejezetének lezárásához szükséges kritériumokat – tette hozzá a montenegrói versenyhatóság vezetője.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a közleményben úgy fogalmazott, Magyarország érdeke, hogy a nyugat-balkáni országok mielőbb csatlakozzanak az Európai Unióhoz, a hivatal minden szakmai segítséget megad ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban összehangolják a montenegrói versenyszabályokat az uniós jogrenddel.

Montenegró 2008 decemberében nyújtotta be az európai uniós tagság iránti kérelmét, és 2010 decemberében kapta meg az uniós tagjelölt státuszt. 2012 júniusában kezdődtek meg az EU és Montenegró közötti csatlakozási tárgyalások – idézik fel a közleményben.