Debreceni közgyűlés Papp László polgármesterrel

Gyenge a debreceni városvezetés érdekérvényesítése a kormánnyal szemben, a Civil Fórum nem vesz részt a költségvetési vitában

Helyi hírek

A Civil Fórum Debrecen Egyesület történetében először döntött úgy, hogy a város éves  költségvetéséről szóló vitában nem vesz részt, nem tesz módosító indítványokat, ugyanakkor nem támogatja annak elfogadását. 

Az egyesület közleményében úgy fogalmaz, jelentősen megváltozott a város közélete, nem lehet eltekinteni attól a folyamattól, amelyben a  helyi közösség akaratát figyelmen kívül hagyó politikai többség regnál, ezért különös jelentőséggel bír minden olyan előterjesztés, amely érinti a kínai akkumulátorgyárat. 

A 2023. évi költségvetés előterjesztése sem mentes ezen hivatkozásoktól, így már a bevezető rész  második bekezdése is olyanra utal, amely nem valósul meg – emlékeztetnek:

„A környezetvédelem és a fenntarthatóság területén 2019-ben meghirdetett új környezetpolitikája  jegyében a zöldterületek védelmét, fejlesztését, a szén-dioxid kibocsátás csökkentését, a véderdősítést szeretné tovább vinni a város.”

Hol fognak a debreceni akkumulátorgyár vendégmunkásai lakni? Újabb kérdések merültek fel a CATL kapcsán

A Civil Fórum Debrecen Egyesület szerint a debreceniek tájékoztatása nem lehet félrevezető, nem állíthatja azt a költségvetés előterjesztője, hogy a szén-dioxid kibocsátás csökkentését tekinti célnak, miközben támogatja a kínai gyárépítőt abban, hogy működésével 500.000 tonnával növelje a város terhelését. Ráadásul ez még csak az első ütem, és a véderdősítés hatása minimális – írják.

A többség akarata egyértelmű, a debreceniek nem szeretnék ha Déli Ipari Parkban valósulna meg ez  a gyárépítés, ezért elfogadhatatlan, hogy a költségvetés az ipari terület továbbfejlesztését is  finanszírozni kívánja. Közakarat hiányában, ez az elképzelés nem támogatható

– olvasható a közleményben.

Emlékeztetnek, az előző évben felhívták arra a figyelmet, hogy jelentős a helyi adóbevételek kormányzati elvonása  az ún. szolidaritási alapba, ezért felkérték a polgármesteri vezetést, hogy kezdeményezzen egyeztetéseket, és szerezze vissza a város pénzét a megszorítások helyett.

Bár a kormány 3 milliárd forint támogatást adott, de ugyanakkor hozzávetőleg 6,5 milliárd forintot elvon ebben az évben, így sajnálattal állapítjuk meg, hogy az érdekérvényesítés eredménytelen volt. Nem támogathatunk olyan előterjesztést, amely a helyi vállalkozók adójával a központi költségvetést  gazdagítja

– fogalmaz a Civil Fórum.

Az egyesület szerint értelmetlen tartjuk az a vita, amelynek esélye sincs valamilyen kompromisszumra, és ebben az  előterjesztésben a jelenlegi politikai többség fogalmazta meg gazdasági elképzeléseit, amelyek eltérnek a debreceniek jelenlegi véleményétől.