Ukrán embercsempésszel szemben is vádat emelt az ügyészség

Helyi hírek

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal az ukrán nemzetiségű férfival szemben, aki tavaly nyáron több alkalommal csempészett külföldieket Magyarországon.

A vádirat szerint a magyarországi lakos vádlott megbízója utasítása alapján 2020. június 17. és július 20. között, négy alkalommal utazott el Bács-Kiskun megyébe gépkocsival, hogy ott mások által a szerb-magyar határon illegálisan átkísért külföldieket felvegyen. Az összesen 28 migránst – volt, hogy egyszerre 9 főt is – Ausztriába, illetve egy esetben az osztrák-magyar határ közelébe szállította, anélkül, hogy útközben lelepleződött volna. Az ötödik fuvarja, mikor megbízója Baranya megyébe küldte, a járműve meghibásodása miatt hiúsult meg, így a vádlott a horvát-magyar határt illegálisan átlépő személyeket nem tudott Ausztriába szállítani.

A vádirat szerint továbbá a vádlott megbízója újabb utasítására 2020. július 27-én, az éjjeli órákban Kiskunhalas térségében szintén 9 migránst vett fel autójába. Ekkor azonban Ásotthalom közelében őt, valamint az általa szállított külföldieket rendőrök igazoltatták. Utasai magukat afgán állampolgárnak vallották, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

A szállításokért a vádlott különböző pénzküldő szolgáltatások útján közel 3 millió forintnak megfelelő összeget kapott.

A vádlottat a járási ügyészség két rendbeli, minősített embercsempészés bűntettével vádolja.

A vádemeléskor letartóztatásban lévő vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.