Pécsi építészhallgatók tervezték meg a helyi vásártér új arculatát

Helyi hírek

Miközben a vásárcsarnok még épül építészhallgatók segítségével tervezték meg a pécsi vásártér új arculatát. Az ötletterveket virtuális kiállításon mutatják be a hónap végéig.

Ikonikus helyszín Pécsen a vásártér, azt mondják, amit nem lehet kapni a pécsi vásárban, az nem is létezik. Egy-egy forgalmasabb napon akár 18-20 ezer ember is megfordul itt, sokan egy egész délelőttöt is eltöltenek a mintegy 700 árus portékáját mustrálva.

A kínálat mellett a terület kialakítása, komfortja ugyanolyan fontos a látogatók számára, ezért az üzemeltetést végző Pécsi Vagyonhasznosító – amely legutóbb 2014-ben végzett itt jelentősebb fejlesztést – a PTE MIK építészhallgatóit kérte fel a vásártér egységes arculat mentén történő megújítására. Az elkészült ötletterveket egy különleges virtuális kiállítás keretében mutatják be március 8-a és 31-e között, ahol várják a közönség véleményét is.

A pécsi vásártér mind térhasználatát, mind építészeti megjelenését tekintve elavultnak tekinthető, ezért az üzemeltető PVH Zrt. a PTE műszaki karának építészhallgatóit kérte fel a vásártér megújításának megtervezésére, szem előtt tartva az egységes arculat megteremtését. A tervezésben az építészképzésben tanuló hallgatók vettek részt, két mesterszintű kurzuson.

2022 januárjában készülhet el az új pécsi vásárcsarnok

Az első feladatrészben a vásárváros egységes fejlesztési koncepcióját dolgozták ki, a környező területek hasznosításának vizsgálatával. Ezt követően a kor követelményeinek megfelelő árusítás módjának, helyének kialakításával tervezték meg a vásártér tájépítészeti, építészeti megújítását.

A leendő építészek által leadott tervjavaslatok elsősorban tájépítészeti megközelítésűek, de felvázoltak átfogóbb településfejlesztési elképzeléseket is, és konkrét beavatkozásokat is javasoltak.

A közleményben Szabó Szilárdot, a PVH vezérigazgatóját idézve közölték: az együttműködés célja, hogy EU-s támogatások felhasználásával olyan koncepciót valósítsanak meg, amely zászlóshajója lehet a Pécs Európa zöld fővárosa program pályázatának.

Medvegy Gabriella, a műszaki kar dékánja azt közölte, az építészképzésben kiemelt jelentőségű, hogy a hallgatók már a képzésük során valós feladatokkal találkozzanak, hiszen ez a későbbi szakmájuk körülményeit modellezi.

Az elkészült munkákat a kar oktatói és hallgatói által létrehozott virtuális nyilvános kiállításon mutatják be a nagyközönség számára 2021. március 8-a és 31-e között. A kiállítás az alábbi elérhetőségen tekinthető meg: https://vr.mik.pte.hu/gallery/7 Belépés után a bemutatkozó szöveg alján indul a virtuális túra egy gombra kattintva.

A kiállítás megtekintését követően közönségszavazás formájában lehetőség nyílik a hallgatói munkák értékelésére a legjobban tetsző öt munka kiválasztásával, valamint szöveges üzenet beküldésével – zárja közleményét a PTE.

Látványtervek: pte.hu