Fürdőszoba színek: melyiket érdemes választani?

Gazdaság

Amikor a fürdőszobát tervezzük nem mindig döntünk előre a színekben, van, hogy a fürdőszoba szalonban kerül fel a pont az i-re. Azonban ha a megfelelő színeket szeretnénk a fürdőbe, akkor a felületekhez és a fényviszonyokhoz is a tökéletest kell keresni.

Milyen séma szerint válasszunk színt?

A legegyszerűbb módszer a fürdő színvilágának kiválasztásához az, hogy legyen egy világos, egy semleges és egy kontrasztszín.

A három szín eloszlásának aránya :

  • világos szín- 70%
  • semleges szín-20%
  • kontraszt szín- 10% legyen.

A két árnyalat a 70-30 szabálya kivételesen kiegyensúlyozott kombinációt hoz létre, főként kisméretű fürdőszobában érvényesül az összhatás. Az alsóbb részekre javasolt a világos (fehér) szín, ezáltal optikailag tágul a tér.

Mely színek illenek leginkább egy fürdőszobába?

Ezekben az árnyalatokban érdemes gondolkodni:

1.   kék

A kék leginkább a fürdőszoba színe, a vízé, a tengeré, frissességet áraszt, könnyen beépíthető a helyiség berendezési tárgyaiba. Tengerparti dekorációt is ki lehet alakítani vele.

2.   fehér

A tisztaság, a világosság színe a fehér, harmóniát és kényelmet áraszt. Optikailag növeli a teret, különösen jó, kisméretű fürdőszobához. Gond nélkül lehet kombinálni bármilyen színnel, árnyalattal.

3.   zöld

A természetet jeleníti meg, élénk szín, modern fürdőszobában is jól mutat. Fa bútorokkal párosítva a relaxálás oázisává válik a fürdőszoba.

4.   ibolya

A színek kedvelőinek ajánlott, az esztétikailag zavaró hatása ellen fehérrel vagy szürkével, esetleg fémes elemekkel társítani, lehet ez egy tükör kerete, vagy másik bútordarab. Megtöri a tér monotonitását, vidám egyéniséggel ruházzák fel a fürdőt.

5.   piros-sárga

Ezeknek a meleg színeknek a párosítása azoknak tökéletes akik szeretik a forró nyári napokat. Kombinálhatók a fürdőszobai bútorokkal, de a csempéken is megjelenhet az árnyalatok összetartozása.

Érdemes körülnézni a lakásban, hogy mi az általános színvilága, és hasonló kerüljön a fürdőszobába is. Ha van a lakásban mediterrán stílusú berendezési tárgy, tengerészkék, fehér, bézs árnyalattal, ugyanazt az összhatást a fürdőszobában is ki lehet alakítani, főként, hogy divatba jött a tengerparti lakásdekor, mint a világítótorony, hajók, csónakok, üvegek, madarak főként fából készítve.

Az árnyalatok egységét még jobban kiemeli a törölközők hasonló vagy éppen ellentétes színárnyalata, a fürdőszobai szőnyegek, esetleg ha van rá lehetőség néhány cserép élő virág is kiemeli a választott színeket.

A szaniterek közül a mosdókagylók Arezzo gyártótól az Aquatrade webáruházban nagy választékból megvásárolhatók.

Összesítve

Az, hogy milyen színű legyen a fürdőszoba tényleg egyéni ízlés kérdése, de a legjobb ha világos helyiségben gondolkodunk, hiszen általában akkor használjuk, amikor még, vagy már kevés a fény. Jó ha a színek kétharmada a világos szín, amit a maradék egyharmad szín kiegészít és a fehér szaniterekkel egységbe hoz. (x)