Fennállása óta a legjobb szezonját zárta 2014-ben a Debreceni Repülőtér

Gazdaság

A Wizz Air légitársaság – melynek 2012. június 18. óta vannak itt menetrend szerinti járatai – tavaly novemberig 250 ezer utast „fordított meg” a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren. Ezáltal már egy olyan rekordot ért el, amely a reptér történetében egyedülálló. Ennyi utas ugyanis menetrend szerinti járattal még nem utazott – ismertette Gulyás Péter, a Debrecen Airport forgalmi igazgatója a Debrecen Televízió Esti közelkép című műsorában.

A reptér tavalyi forgalma nagyrészt (mintegy 125 ezres létszámmal) a Wizz Air londoni és eindhoveni járatainak köszönhető, a többi pedig a chartereknek és az üzleti kisgépes utazásoknak. Ezt megelőzően 2013-ban 130 ezren, az az előtti évben pedig összesen 50 ezer utasa volt a cívisváros légikikötőjének. A Romániából érkező utasok a reptér forgalmának megközelítőleg 40 százalékát alkotják – tudtuk meg a szakembertől, aki rámutatott arra is, hogy a mostani évben 170 ezres forgalomra számít a cég.

A fapados légitársaság a szerződés alapján idén is közlekedteti a gépeit, így március végétől ismét mindennap lesznek londoni járatok (a mostani heti öt helyett), s megmarad a heti két eindhoveni járat is. A nyári – török, bolgár stb. – charterek köre várhatóan bővülni fog, s a szeptemberig tartó szezon áprilisban kezdődhet a német beutazó járatokkal. Ugyanakkor az orosz járatok is megkezdik a működésüket az év során.

debrecenairport.hu