Romániában 8,53 százalékra emelkedett az infláció mértéke

Európa

Februárban 8,53 százalékra nőtt a román éves inflációs ráta a januárban jegyzett 8,35 százalék után – közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

Éves szinten februárban a nem élelmiszerek 9,33 százalékkal drágultak, az élelmiszerek 8,84 százalékkal kerültek többe, míg a szolgáltatások fogyasztói árindexe 6,08 százalék volt.
Legnagyobb mértékben, 45 százalékkal a gáz drágult, az üzemanyag 27 százalékkal került többe, míg a távhőért 21 százalékkal kellett többet fizetnie a lakosságnak. A villamosenergia csaknem 8 százalékkal olcsóbb lett a hatósági árkorlátozásoknak köszönhetően.

Januárhoz képest a havi infláció 0,58 százalék volt. A Román Nemzeti Bank február közepén jelentősen emelte az idei inflációs előrejelzését: az idei év végén 9,6 százalékos fogyasztói árindexre számítanak a korábban közölt 5,9 százalék helyett. A második és a harmadik negyedévben kétszámjegyű inflációra számít a jegybank, a második negyedév végén 11,2 százalékra, a harmadik negyedév végén pedig 10,2 százalékra. A jegybank február 10-én 50 bázisponttal 2,50 százalékra emelte az alapkamatot. Legutóbb január elején növelték 25 bázisponttal az irányadó kamatot 2 százalékra.