Van még mit javítani a rák elleni uniós stratégián, vélik a képviselők

Európa

A Parlament elfogadta az átfogó és összehangolt uniós rákellenes stratégia hatékonyságának fokozását célzó ajánlásait.

  • Hatékonyabban kell kezelni a környezeti, a munkahelyi és az életmódhoz köthető ártalmakat
  • Több lehetőséget kell teremteni a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra és a klinikai vizsgálatokban való részvételére
  • Hatékonyabban kell gazdálkodni a rákgyógyszerek készleteivel

A rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottság jelentését szerdán 652 szavazattal, 15 ellenében, 27 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

Fókuszban a megelőzés

A jelentés szerint a rákos megbetegedések több mint 40 százaléka megelőzhető lenne azzal, ha az egészségre ható magatartási, biológiai, környezeti, munkahelyi, társadalmi-gazdasági és kereskedelmi kockázati tényezőket összehangoltan kezelnék. A képviselők független tudományos ismereteken alapuló, hatékony megelőző intézkedéseket szorgalmaznak nemzeti és uniós szinten egyaránt. Ezek között javasolják például a dohányzásról való leszokást segítő programok finanszírozását, és hogy az EU egy új alkoholstratégia keretében támogassa a szesz okozta ártalmak csökkentését és megelőzését. A Parlament azt is kéri, hogy legyen kötelező az élelmiszerek csomagolásának elülső oldalán egységes uniós előírások alapján feltüntetni a tápértéket, és legalább 25 további anyagra határozzanak meg munkahelyi expozíciós határértékeket.

Rákkezelés más uniós országban is

A képviselők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy továbbra is nehezen megoldható a külföldi gyógykezelés vagy a részvétel a más uniós országban zajló klinikai vizsgálatokban. Ezért a meglévő jogszabályok reformját sürgetik annak érdekében, hogy a betegek könnyebben hozzájuthassanak külföldi kezelésekhez és a betegségük miatt szükséges speciális gyógyászati eszközökhöz és szakellátáshoz. A Parlament a külföldi kezeléseknél egységes engedélyezési és visszatérítési szabályokat tartana jónak, beleértve a másodvéleményhez való jogot is. Végezetül a képviselők szerint hatékonyabbá kell tenni a multinacionális együttműködést és a több országban zajló klinikai vizsgálatok lebonyolítását.

A gyógyszerhiány megoldása európai összefogással

A képviselők a közös közbeszerzési eljárást kiterjesztenék az újszerű, valamint a ritka és a gyermekkori rákos megbetegedéseknél használt gyógyszerekre és kezelésekre. Ennek előnye, hogy így uniós szinten lehetne kezelni az esetleges gyógyszerhiányt, illetve elérhetőbbek és megfizethetőbbek lennének a gyógykezelések. A képviselők emellett a rákgyógyszerek ellátási láncának diverzifikálására, az ellátási hiányok szorosabb figyelemmel kísérésére és a legfontosabb rákgyógyszerek stratégiai készleteinek létrehozására szólítottak fel.

A jelentés további fontos ajánlásai a következők:

  • garantálni kell „a személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való jogot”, amelynek értelmében 10 évvel a kezelés befejezése után (illetve legfeljebb öt évvel azok esetében, akik betegségét 18 éves koruk előtt diagnosztizálták) a biztosítóknak és a bankoknak nem szabad figyelembe venniük a kórtörténetet;
  • az új uniós finanszírozású rákszűrési rendszert az emlő-, méhnyak- és vastagbélrák mellett más rákos megbetegedésekre is ki kellene terjeszteni; és
  • nagyobb átláthatóságra van szükség a gyógyszeripari rendszerben, különösen a különböző tagállamokban alkalmazott árképzési elemek, térítési kritériumok és nettó gyógyszerárak esetében.

Véronique Trillet-Lenoir (Renew Europe, Franciaország) jelentéstevő

„Tizenkét évvel a legutóbbi, a rák legyőzésére kidolgozott európai stratégia bemutatása után a mai ajánlásaink célkitűzéseikben, ambíciójukban, és az azok megvalósításához szükséges források előírásában egyaránt történelmi jelentőségűek. Végre hatékonyan és közösen tudunk fellépni az Unióban mai napig egyenlőtlen egészségügyi esélyek ellen, és segíthetünk európai rákbetegek millióinak. Ma nagy lépést tett előre az európai egészségügyi unió.”

A vita magyar felszólalói

Rónai Sándor (S&D)

Járóka Lívia (független)

A jelentésről szóló végső vitára kedden került sor: a vita legérdekesebb pillanatait tartalmazó videófelvétel itt, a teljes vita itt tekinthető meg.

Háttér

Az Európai Parlament rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottsága 2020 júniusában jött létre, megbízatása 2021. december 23-án járt le. A különbizottság egy sor nyilvános meghallgatáson keresztül eddig példátlan konzultációs folyamatot bonyolított le. Ennek keretében a képviselők a nemzeti parlamenteken kívül nemzetközi szervezetekkel és szakértőkkel is egyeztettek. A különbizottság jelentése a koronavírus-járvány rákkezelésre gyakorolt hatásáról tartott nyilvános konzultáció főbb tanulságait is tartalmazza.