Ursula von der Leyen elnök és Joe Biden elnök együttes nyilatkozata

Európa

Ursula von der Leyen elnök és Joe Biden elnök együttes nyilatkozata az USA és az EU energiabiztonság terén folytatott együttműködéséről – 2020. január 28.

„Elkötelezettek vagyunk Európa energiabiztonsága és energiaellátásának fenntarthatósága, valamint a tiszta energiára történő globális átállás felgyorsítása mellett. Közös célt jelent a számunkra az is, hogy biztosítsuk Ukrajna energiabiztonságát és az uniós gáz- és villamosenergia-piacokba történő fokozatos integrációját.
(…)
Kötelezettséget vállalunk arra, hogy elmélyítjük az energiaellátás biztonságát célzó stratégiai együttműködésünket, és egyesült erővel arra fogunk törekedni, hogy a polgárok és a vállalkozások megbízható és megfizethető árú energiaellátásban részesüljenek az Európai Unióban és a szomszédos országokban.
Az Egyesült Államok és az Európai Unió közös erővel azon munkálkodik, hogy az EU folyamatosan, időben és elegendő mennyiségben földgázhoz jusson különböző forrásokból, a világ minden tájáról. Célunk, hogy el lehessen kerülni az ellátási sokkokat, ideértve azokat is, amelyek Ukrajna további területeinek esetleges orosz megszállása eredményezhet.
(…)
Az uniós tagállamokkal karöltve együtt kívánunk működni a cseppfolyósítottföldgáz-ellátás terén az ellátásbiztonság és a vészhelyzeti tervezés érdekében, és véleménycserét fogunk folytatni arról, milyen szerepet játszik a tárolás az ellátásbiztonság biztosításában.
Ezen túlmenően felkérjük az összes jelentős energiatermelő országot, hogy csatlakozzanak a világ energiapiacainak stabilitását és megfelelő ellátottságát célzó erőfeszítéseinkhez. Az EU–USA Energiatanács február 7-i ülésén folytatni fogjuk a megkezdett munkát.”

A teljes nyilatkozat (angolul)