A Bizottság engedélyezi a negyedik biztonságos és hatásos oltóanyagot

Európa

Az Európai Bizottság feltételes forgalombahozatali engedélyt adott a Johnson & Johnson cégcsoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutica által kifejlesztett Covid19-oltóanyag forgalmazásához. Ez a vakcina – a BioNTech/Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca készítményei után – az Európai Unióban engedélyezett negyedik koronavírus-oltóanyag. Az engedélyezésre azután került sor, hogy az Európai Gyógyszerügynökség kiértékelte a vakcina biztonságosságát, hatásosságát és minőségét, és ennek alapján a feltételes forgalomba hozatal engedélyezését javasolta, mivel megállapítást nyert, hogy a vakcina előnyei meghaladják a védőoltás beadásából eredő kockázatokat.
A Janssen-vakcinát 18 évnél idősebb felnőttek kaphatják meg a koronavírus-fertőzés megelőzése céljából. A vakcina egy ártalmatlan víruson, úgynevezett adenovíruson alapul, amely a szervezetbe juttatja a Covid19-vírus „utasításait”. Ennek hatására a szervezet saját sejtjei maguk állítják elő a Covid19-vírusra egyedien jellemző fehérjét. A beoltott személy immunrendszere felismeri, hogy ennek az egyedi fehérjének nem szabadna előfordulnia a szervezetben, és természetes védekezési válaszreakciót ad a koronavírus-fertőzéssel szemben.

A Janssen vállalattal tavaly októberben megkötött szerződés révén a tagállamok akár 400 millió adagot is beszerezhetnek a vakcinából. Az oltóanyag kiszállítása 2021 második negyedévében indul majd meg.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.