45 millió euró uniós forrás 11 városi projekthez, köztük a budapesti XI. kerületéhez

Európa

Az Európai Bizottság és az Urban Innovative Actions (városi innovatív akciók – UIA) irányító hatósága közzé tette ötödik, egyben utolsó pályázati felhívása eredményeit. A nyertes projektek – a következő városokból: Gent és Leiedal (Belgium), Szófia (Bulgária), Halándri (Görögország), Budapest (Magyarország), Ferrara és Verona (Olaszország), Tilburg (Hollandia), Kassa (Szlovákia) és Almería (Spanyolország) – több mint 45 millió euróhoz jutnak hozzá az Európai Regionális és Fejlesztési Alapból.

A budapesti XI. kerület (Újbuda) önkormányzata által beadott „CUP 4 CREATIVITY” című projekt az elnyert 4,3 millió eurós támogatást egy online kulturális közösség létrehozására fogja fordítani, fokozatosan bevonva tagjait könnyen hozzáférhető és vonzó online és fizikai kulturális eseményekbe, illetve kreatív tevékenységekbe. A kerület e kulturális platform révén kívánja enyhíteni lakosai körében a fizikai és digitális magány jelenségét, amely napjaink egyik legjelentősebb városi stresszfaktora.

Az EU támogatja a fenntartható városfejlesztés területén hozott innovatív intézkedéseket. Az Európai Bizottság ennek keretében indította el az Urban Innovative Actions (UIA) nevű kezdeményezést, hogy olyan új megoldásokat találjon és próbáljon ki, amelyek a fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatos kérdésekre keresnek válaszokat, és uniós szinten is jelentőséggel bírnak.