Innovációsmenedzser-képzés indul a Corvinuson és a Pannon Egyetemen

Egyetem

Kutatási és innovációs menedzser szak indul a Budapesti Corvinus Egyetemen és a veszprémi székhelyű Pannon Egyetemen – jelentette be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke pénteken Budapesten.

Birkner Zoltán a Corvinuson tartott sajtótájékoztatón közölte: az egyre bővülő innovációs források nyomán nő az igény olyan szakemberek iránt, akik egyaránt átlátják a vállalati innováció és az intézményi kutatás-fejlesztés folyamatát. A vállalati igényt “be kell hozni” a kutatóintézetekbe, a kutatás-fejlesztésre pedig “rá kell ültetni” a piaci igényt; az ilyen szakemberek képzése érdekében indították útjára az új szakot – tette hozzá.

Hangsúlyozta: ragaszkodtak ahhoz, hogy gyakorlatorientált legyen a képzés, mert nem pusztán diplomát, hanem képességeket szeretnének adni. A képzésben ezért részt vesznek piaci szakemberek is.

Azt remélik – folytatta -, hogy 2021 végére 150-200 új kutatási és innovációs menedzser jelenik meg a piacon. Ez azért fontos, mert az innovációs források a háromszorosára nőnek az Európai Unió induló új költségvetési ciklusában, vagyis 2022-re felpörögnek az ezt szolgáló pályázati források.

Magyarország jövője attól függ, hogy ezeket a forrásokat milyen hatékonyan “tudjuk felhasználni” – mondta a hivatal elnöke.

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormány kilenc felsőoktatási intézményben támogatja úgynevezett innovációs és technológiai parkok kialakítását. Ezekben az intézményekben tárt karokkal várják majd a végzős szakembereket – fűzte hozzá.

Szabó Lajos, a Corvinus egyetem oktatási rektorhelyettese arról szólt, hogy intézményük megújulási folyamaton megy keresztül, a piaci igények alapján új szakok indulnak, illetve átalakítják a meglévő szakok módszertanát. Ebbe a folyamatba illik az új menedzserszak, amelyen olyan szakembereket képeznek, akik képesek kutatási, innovációs projekteket generálni, megtervezni és levezényelni – mondta.

A két féléves szak másoddiplomás, önköltséges képzésként indul, a két intézményben 64 hallgatóval.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük