Szakkollégiumok szakmai napja Debrecenben

Egyetem

Tapasztalatcsere és ismerkedés – ezzel a céllal rendeztek szakmai találkozót – hagyományteremtő szándékkal – a Debreceni Egyetem szakkollégiumai.

– Teremtő céllal hívtuk össze a találkozót, bízva a folytatásban – mondta köszöntőjében Szakály Zoltán. A Gazdaságtudományi Kar dékánhelyettese kiemelte: a szakkollégiumi rendszer fontos eleme a hazai oktatásnak, egyben a tehetséggondozás alappillére is, valamint segítség abban, hogy a mostani szakkollégisták egyszer majd PhD-hallgatóként, később pedig akár az egyetem oktatójaként vagy kutatójaként gyarapítsák az intézményt.

– Magyarországon az ország és a jövő záloga az oktatás – jelentette ki Csernoch László tudományos rektorhelyettes, aki az egyetem vezetése és a tehetségtanács nevében is köszöntötte a résztvevőket.

Szakkollégium – de mit jelent a szak és mit a kollégium? – tette fel a kérdést a rektorhelyettes, aki meg is adta a választ: ez az a hely, ahol együtt tanulhatunk valamilyen specifikus témakörben, megteremtve annak lehetőségét, hogy kitekinthessenek saját szakterületükről és érdeklődve forduljanak az ismeretlen felé; ez biztosítja egymás, a tudományos szakterület és egyben a világ megismerését is.

Csernoch László reményét fejezte ki, hogy hagyományt teremt az első alkalom, és az elkövetkező években más és más szakkollégiumok vállalják majd a vendéglátó szerepét.

A rendezvény az egyetem 10 saját – köztük az ötletgazda és szervező Ihrig Károly Szakkollégium, valamint 4 társult (nem a Debreceni Egyetem fenntartásában, de az egyetem hallgatóinak részvételével működő) szakkollégiumának rövid bemutatkozó előadásával folytatódott a Böszörményi úti campuson.

unideb.hu