Mindenkit leelőztek a debreceni joghallgatók a XI. Miskolci EU Vándorkupa Perbeszédversenyen

Egyetem

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatóiból álló, három csapat vett részt a május 13-i versenyen, amelyen csapatban és egyénileg is díjazták a felkészült debreceni egyetemistákat.

A verseny két részből állt: az első részben az egyetemistáknak az Európai Bíróság elé előzetes döntéshozatalra utalt fiktív ügyben kellett a nemzeti bíróság előtt folyamatban levő ügy felpereseként és alpereseként, maximum 15-15 oldalas beadványokat készíteniük. A verseny második részében, a szóbeli döntőben a csapatoknak mind felperesként, mind alperesként meg kellett védeniük beadványukat egy véletlenszerűen sorsolt másik csapattal szemben. A hallgatóknak perbeszédeik során reagálniuk kellett az ellenérdekű fél és a bíróság kérdéseire is.

A zsűri a csapatok teljesítményének értékelésekor az írásbeli és a szóbeli feladat teljesítésének színvonala fotó: Marinkás Györgymellett figyelembe vette a résztvevők retorikai képességeit, perbeszédeik jogi szakszerűségét és az ellenérdekű fél, valamint a bíróság kérdéseire adott válaszok színvonalát is. Idén a fiktív jogeset témája az Európai Unió légi-közlekedési szabályozása volt.

A versenyen a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karát képviselő, Kanyuk Petra és Széles Krisztina csapata első helyen végzett, ezzel a sikerrel a vándorserleg a tavalyi évhez hasonlóan ismét Debrecenbe került.

fotó: Marinkás GyörgyA Dankó Gréta és Pándi Gergő alkotta “Law is in the air” csapat teljesítményét a zsűri különdíjjal jutalmazta, a harmadik debreceni csapat, az Antal Szilvia, Nagy Anikó Katalin és Nagyfejeő Anna alkotta “Air-Lex”” csapat pedig szintén kivívta a zsűri elismerését.

A versenyen a csapatok mellett a legjobb egyéni teljesítményeket is díjazták: Kanyuk Petra a “A legjobb érvelés”, míg Pándi Gergő “A legjobb alperes” díját nyerte el. A debreceni csapatok felkészítői Papp Nikolett egyetemi tanársegéd és Zoványi Nikolett tudományos munkatárs voltak.
unideb.hu