Tudás Debrecenből Indonéziába

Egyetem

A kifli lett a kedvenc magyar étele Dodik Setiawan Nur Heriyantonak, hazánk egyetlen indonéz PhD-hallgatójának, aki a debreceni jogi karon doktorál.

Az indonéziai Islamic University of Indonesia és a Debreceni Egyetem évek óta aktív együttműködésének köszönhetően a 2014/15-ös tanév szeptemberében megérkezett az első indonéz PhD-hallgató Magyarországra – Dodik Setiawan Nur Heriyanto a teljes doktori képzést az Állam- és Jogtudományi Karon végzi.

– A holland kolonizálás miatt az indonézok a holland jogrendszerre alapozták a saját jogukat, vagyis hiába távoli a csendes-óceáni szigetország, mégis kontinentális alapokon nyugszik a joggyakorlatuk – tájékoztatott Fézer Tamás, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánhelyettese, aki a mindenki által csak Dodinak hívott indonéz doktorandusz témavezetője, és vendégoktatóként órákat is tartott az indonéz partneregyetemen.

Dodik Setiawan Nur Heriyanto kutatásában az immunitás tanának érvényesülésével foglalkozik a nemzetközi gazdasági és üzleti jogban, aktív hallgatói életet él nemcsak a jogi karon, de a Campus Hotelben is, ahol közös főzéseken a magyar és indonéz gasztronómia találkozik. Dodi természetesen megkóstolt már minden sajátos magyar ételt, leginkább mégis a pörkölt és a kifli ízlik neki.

A mindig mosolygós és barátságos indonéz doktorandusznak olyannyira megtetszett Magyarország, hogy már útikönyvet is írt hazánkról indonéz honfitársai számára.

– Az Islamic University of Indonesia tanársegédjeként dolgozom Indonéziában, a doktori fokozat 2017-es megszerzése után hazamegyek tanítani. Szeretném hallgatóimnak átadni a Debrecenben megszerzett tudást, bízom benne, hogy egyfajta „nagykövetként” képviselhetem Magyarországot, és arra ösztönözhetek mindenkit, hogy ne csak turisztikai, de tanulási céllal is bátran jöjjenek indonéz fiatalok ebbe az országba – mondja Dodik Setiawan Nur Heriyanto.

Fézer Tamás dékánhelyettes hozzátette: a PhD-program mellett európai és üzleti jogi LLM képzést is kínálnak külföldi hallgatóknak angol nyelven, amelyre már számos jogrendszerből érkeztek hallgatók, az indonéz partneregyetemmel pedig több közös kutatási projektben is újabb együttműködést alakítanak ki.

Az országban egyetlen indonéz PhD-hallgatóval és témavezetőjével az FM 90 Campus Rádió készített interjút, amit ezen a linken lehet meghallgatni.