Leendő mérnökök találkozója

Egyetem

Laborkörnyezetben is megismerhették a Műszaki Kar képzéseit a leendő mérnökök a január 14-i nyílt napon.

Több száz középiskolás érdeklődött a Debreceni Egyetem Műszaki Karának képzései kínálata iránt a február 15-ig tartó felvételi időszak utolsó nyílt napján, ahol a műszaki menedzser, az építőmérnök, a környezetmérnök, az építészmérnök, a gépészmérnök és a mechatronikai mérnök szakokat külön-külön is bemutatták az érdeklődőknek.

A képzéseket nemcsak alapos tájékoztató előadások keretében, hanem laborkörnyezetben, kísérletekkel is bemutatták. A középiskolások többek között megismerhették a versenyautó-tervezést, a 3D nyomtatók működését vagy a legmodernebb fűtés- és légtechnikai eszközöket.

– Az ipar a GDP 23%-át adja jelenleg, ezt 2020-ra 30%-ra szeretné az ország feltornázni, ehhez viszont újabb és újabb mérnökökre lesz szükség. Ha valaki diplomát szerez karunkon, három-négy állás közül választhat, vagyis a mérnöki diplomával rendelkezők kiváló elhelyezkedési lehetőséggel számolhatnak – mutatott rá Kalmár Ferenc tudományos dékánhelyettes a szakmában rejlő lehetőségekre. Hozzátette: a mérnökhallgatók életre szóló pályát és megélhetést szerezhetnek.

A nyílt napon az is elhangzott, hogy a Debreceni Egyetem Műszaki Karának képzései nemzetközi összehasonlításban is versenyképesek, a laborok és az ipari, céges együttműködések kiváló feltételeket biztosítanak a tanuláshoz és a korszerű ismeretek elsajátításához.

A Műszaki Kar gépészmérnök szakán 2015 szeptemberében indult el a duális képzés, amelybe idén szeptemberben is becsatlakozhatnak az elsőévesek. A hét félév alatt a hallgatók az egyetemen és az általuk választott vállalatnál egyenlő időt töltenek el, olyan ismereteket szereznek, amelyre az iparnak közvetlenül szüksége van. Az elhelyezkedéssel egészen biztosan nem lesz gondjuk a duális képzés tanulóinak, akik a minimálbér 60%-át elérő fizetést kapnak a cégtől a képzés teljes idejére.