A sport, és ami körülötte van – konferencia

Egyetem

Sport és szabályok – a sport a társadalomban címmel rendeztek tudományos konferenciát október 9-én az Állam- és Jogtudományi és Népegészségügyi Karok.

A téma legkiválóbb, nemzetközileg is elismert szakértői tartottak előadást a Debreceni Egyetemen a sport világát több aspektusból elemezve.

– Négy éve rendezzük „A jogalkalmazás vitatott területei” című konferenciasorozatunkat, melynek részeként most a sportot állítottuk a középpontba. A konferencián társadalmi, gazdasági problémákkal és aktuális jogalkalmazási kérdésekkel egyaránt foglalkozunk – mondta megnyitóbeszédében Szabadfalvi József, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, aki azt is hangsúlyozta, hogy a kar tavaly akkreditálta, és most indítja sportjogi továbbképzéseit.

A képzésekre a piacon komoly igény is van, a hazai sportélet megújításának zálogát Muszbek Mihály szakközgazdász – ahogy előadásában elhangzott – a kiművelt emberfőben látja.

– Magyarországon komoly probléma van az utánpótlás-neveléssel, hazánknak nincs játékosexportja, játékoskereskedelmünk egyenlege mínuszos, holott egy évben 350 milliárd forintot fordít Magyarország a sport támogatására – figyelmeztetett a szakközgazdász.

A hazai sportéletet a szürkegazdaság is évtizedek óta nehezíti. Sárközy Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora szerint a gazdasági, társadalmi és sportpolitikai érdekek ütköznek. A szakember hangsúlyozta: ne legyenek illúzióink, a dopping vezetői, edzői segítséggel történik, a korrupció a sportvezetők szintjén hatalmasodott el, a fair play pedig egyre jobban háttérbe szorul.

A sportbalesetek kártérítési jogi megítéléséről Fézer Tamás, a jogi kar dékánhelyettese tartott előadást, aki kiemelte: alapvetően a sporttevékenység egyfajta beleegyezés egy egészséges szintű károkozásba. A terület nehézsége, hogy mi az a pont, amikor ez a belegyezés már nem terjed ki a kockázatra.
A tervek szerint a szervezők egy kötetben is összefoglalják a konferencia előadásait.

unideb.hu