Globális zavargások közepette a polgárok egyesülnek a békéért: 11. éves békemenet 50 országban

Világ

Miközben világszerte konfliktusok törnek ki, amelyek a globális biztonságot és együttélést fenyegetik, a polgárokban megfogalmazódik a béke reménye. 2024 májusában a polgárok minden kontinensen összefognak a HWPL 11. évi megemlékezésén a Világbéke Nyilatkozat és Békemenet alkalmából, amelyet az ENSZ-hez kapcsolódó Mennyei Kultúra, Világbéke, A Fény Helyreállítása (HWPL) civil szervezet szervez. A “Kommunikáció a megbékélés és tolerancia globális polgárságáért” címet viselő esemény célja a béke globális kultúrájának ápolása és megosztása.

A kiemelt esemény május 25-én kezdődött a szöuli Olimpia park Béke kapujánál, a koreai Hazafiak és Veteránügyek Minisztériuma (Ministry of Patriots and Veterans Affairs) támogatásával. A békemeneteket mintegy 50 országban különböző béketeremtő tevékenységek egészítik ki. A világméretű rendezvények az egyes nemzetek egyedi jellegét tükröző, mérföldkőnek számító séták mellett békebemutatókat, videóvetítéseket, fotókiállításokat, plakátrajzolásokat, sporttevékenységeket, bazárokat és önkéntes lehetőségeket foglalnak magukban. A faültetési ünnepségek és a “szabad ölelések” kezdeményezések tovább hangsúlyozzák az egység és a környezeti jólét szellemét.

Ez az évente megrendezésre kerülő esemény a 2013-as világbéke-nyilatkozat kihirdetésére emlékezik a szöuli Olimpia parkban található Béke-kapunál, ahol 30 000 globális fiatal állt ki a béke mellett. Ez a nyilatkozat felvázolja az élet minden területéről érkező egyének szerepét a béke elérésében, és egységes globális erőfeszítéseket sürget.

A tavalyi, 10. évi megemlékezésen Lee Man-hee elnök a következőket mondta: “Mióta 10 évvel ezelőtt megfogadtuk, hogy együtt dolgozunk a világbékéért, azóta világszerte a békéért kiáltunk. Támogattuk, hogy a békét otthon és az iskolában is tanítsák, és hogy mindenki váljon a béke hírvivőjévé.” Továbbá hangsúlyozta: “Mindenkinek egynek kell lennie a béke nevében, és együtt kell dolgoznia azért, hogy egy jó világot teremtsen, és ezt a jövő nemzedékek örökségévé tegye. Ezt kell tennünk ebben a korban, amelyben élünk”.

A HWPL nemrégiben nyilatkozatot adott ki az izraeli-iráni konfliktusról, és kiemelte a civilekre gyakorolt pusztító hatást. “A szervezetek világszerte a HWPL-lel szövetségben, békeszolidaritásként felszólítják Iránt és Izraelt, hogy azonnal vessenek véget az agresszív cselekményeknek, és álljanak elő a béke bevezetését célzó megbeszélésekkel” – áll a nyilatkozatban. (x)