DiscoverEU: újabb 14 500 fiatal, köztük 279 magyar utazhatja be Európát

Világ

Az Európai Bizottság DiscoverEU kezdeményezésének második kiírása csaknem 80 ezer 18 éves fiatalt késztetett arra, hogy a 2018. december 11-én lezárult kéthetes időszakban pályázzanak az EU által finanszírozott utazási igazolványokra. A Bizottság végül 14 536 európai fiatalt választott ki, akik 2019. április 15. és október 31. között élhetnek az utazás lehetőségével. Az egyes uniós országok fiataljai olyan arányban jutottak utazási igazolványhoz, ahogyan az adott ország népessége arányul az EU teljes lakosságához. Magyarországról 2639-en pályáztak, közülük 279-en kapnak utazási igazolványt.

A sikeres jelentkezők hamarosan értesítést kapnak, hogy megkezdhessék az előkészületeket. A résztvevők egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban utazhatják be Európát, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton. Túlnyomórészt vasúttal fognak utazni, kivételes esetekben azonban más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek.

Az utazási igazolvány mellé a fiatalok indulás előtt gyakorlati iránymutatást is kapnak, és a közösségi oldalakon előre fel tudják venni egymással a kapcsolatot. Ezenfelül tájékoztatásban részesülnek különböző tanulási lehetőségekről,
illetve olyan találkozókról is, melyeket az útitervükben szereplő városokban élő fiatalok szerveznek a részükre.

Az Európai Bizottság 2019 nyarán tervezi közzétenni a következő pályázati felhívást. Az érdeklődők a konkrét dátumokról az Európai Ifjúsági Portálon tudnak majd tájékozódni, ahol további hasznos információkat is olvashatnak.