Srdjan Blagojevic

DVSC: Hosszabbít-e Dzsudzsák? Elcsábítják az oroszok/arabok Blagojevicset? Így áll most a jövés-menés a klub háza táján

Sport

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság árnyékában már javában zajlik a DVSC felkészülése a 2024/2025-ös szezonra. Az már eldőlt, hogy idén is ausztriai edzőtáborba vonul Szrdjan Blagojevics együttese, ahol remek erőfelmérőként több osztrák csapattal (Rapid Wien, SV Ried), valamint cseh (Slovan Liberec) és szlovák (MSK Zilina) garnitúrával is játszanak. Mindezektől eltekintve nagyon sok kérdőjel van még a csapat körül.

Egyelőre többen jöttek

Az átigazolási időszak eseményeit összegezve történtek már bejelentések érkező és távozó oldalon is, habár ezek július elsejétől lesznek hivatalosak. Eddig amit tudni lehet, az Baranyai Nimród eligazolása Újpestre, akit kivásároltak a szerződéséből, és az esetleges továbbértékesítésből is részesülni fog a Loki. Kölcsönszerződésének lejártával Tuboly Máté is távozott Győrből Dunaszerdahelyre, Joao Oliveirával pedig szerződést bontottak.

Az érkező oldalon egyelőre a Haladástól jött hórihorgas kapust, Pálfi Donátot, valamint a Felcsútról távozó, a védelemben és a középpályán is bevethető Batik Bencét lehet megemlíteni. 

Leigazolta a DVSC a debreceni születésű Szűcs Tamást az FC Köbenhavn utánpótlásából. Szűcsért a dán klub korábban kereken egymillió eurót sem sajnált kifizetni a Budapest Honvédnak. Utolsó érkezőként bejelentették a vasutasok történetének első japán légiósát, a 25 éves Naoaki Senagát, akit a montenegrói bajnokságban ötödik helyezett FK Jezero együttesétől szereztek meg ingyen a hajdúságiak. A mögötte hagyott idényben 9 gólt és 3 asszisztot tett bele a közösbe, és a kupadöntőben is érdekelt volt csapatával, ahol a Buducnost Podgoricától kaptak ki.

Vajon ki megy, és ki marad?

Ez mind szép és jó, de továbbra is szép számmal akadnak kérdőjelek az alapembereink sorsát illetően. Dzsudzsák Balázs és Bódi Ádám hosszabbítása is napirenden van a klubnál, de eddig még született döntés. Egy friss pletyka alapján pedig a védelmünk alapemberét, Meldin Dreskovicot a török futballóriáshoz, a Fenerbahcehoz ajánlották be, ahol nemrég nevezték ki az új vezetőedzőt a „Special One” azaz Jose Mourinho személyében. Ilyen körítés mellett viszont nem lenne meglepetés, ha a két egylet megegyezése után végül kenyértörésre kerülne sor a válogatott védő és a hajdúsági klub között. Szó esett még egyébként a zuhanyhíradós forrásokra támaszkodva Baranyai pótlásaként a 22 éves jobbhátvéd, Nyíri Vince érkezése is Szombathelyről, illetve arról is terjednek hírek, hogy a vezetőedzőt, Blagojevicset orosz és arab klub is csábítja, Friss hír, hogy Stefan Loncsar is Oroszország felé kacsingat, sajtóhírek szerint az élvonalba frissen feljutott Akron Togliatti lehet a kérője. Az értesülést az is erősíti, hogy a montenegrói válogatott középpályás nem jelent meg Debrecenben a felkészülés kezdetén.

Megvan a bajnoki menetrend, de kérdéses mikor kezdünk 

Eb ide vagy oda, azért megtartották a következő bajnoki kiírás sorsolását is, így kiderült, hogy a rekordbajnok Ferencvárost fogadnánk elsőként a Nagyerdőn, de a meccs időpontja kérdéses, mivel a fővárosiak nemzetközi kötelezettségeikre hivatkozva vélhetően felmentést kapnak majd az MLSZ-től. Érdekesség, hogy a két újonccal, a Győrrel és a Nyíregyházával kétszer is játszunk idegenben. Először a szeptember 21-ei hétvégén, a hetedik fordulóban lesz keleti derbi, míg a negyedik körben a Diósgyőrt hazai pályán látja vendégül, majd az újgazdag UTE együtteséhez az ötödik fordulóban látogat a vasutascsapat. Az első kör utolsó fordulójában pedig a Fehérvár FC ellen lépünk majd pályára idegenben. 

A július 7-én kezdődő edzőtáborra az összeszokottság miatt remélhetőleg sikerül kialakítani az új szezonra szánt keretet. Ez pedig akár döntő tényező is lehet a jövő évi bajnokságban. Már csak az eredményesség szempontjából is, amivel az elmúlt szezonban előfordult, hogy hadilábon álltak a Loki játékosai.

– Faragó László –