Szoboszlai Dominik

Szoboszlai: Lehet, hogy nem reálisan gondolkoztunk, és túl nagy elvárásokat támasztottunk magunk felé

Sport

Szoboszlai Dominik, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya szerint “sajnos visszajutottunk oda, hogy matekoznunk kell” a németországi Európa-bajnokságon, miután a csapat szerda este 2-0-ra kikapott a házigazdák együttesétől Stuttgartban a csoportkör második fordulójában.

“Büszke vagyok a csapatra, mindent beleadtunk, kifutottuk a lelkünket, de sajnos még ez sem volt elég. Ugyanakkor ha reálisan nézzük a dolgokat, akkor ez az a lépcsőfok, amit nekünk még meg kell ugranunk, mert ennyivel jobbak a németek. Egyénileg is kiváló játékosaik vannak, de nagyszerű csapategység alakult ki náluk, ezt szerintem kívülről is lehetett látni” – nyilatkozta a Liverpool légiósa.

A 23 éves középpályás hozzátette, “kompakt” volt a válogatott, védekezett, amikor kellett, és mindenki a labda mögött volt, ami – mint mondta – a legfontosabb volt ezen a mérkőzésen.

“Az első gólt nem lett volna szabad megadni, mert ott Willivel szemben szabálytalankodtak, de ezen nem tudunk már változtatni”

– fogalmazott.

“Sajnos visszatértünk abba az időszakba, hogy magyarként matekoznunk kell, amit hála Istennek a selejtezőben nem kellett. Nem csak a saját kezünkben van a sorsunk, de mindenkire szükségünk lesz vasárnap, az összes játékosra és szurkolóra, mert az is egy öröm, hogy itt lehetünk. Fogjuk fel pozitívan a dolgokat, még ha nem is úgy sikerült, ahogyan akartuk”

– mondta Szoboszlai.

“Mindig próbálok pozitív maradni, alapból az vagyok, de két lábbal kell a földön járnunk. Nem gondolom, hogy bármikor is feladnánk, kiélvezzük az utolsó összecsapást, és ha bravúrt tudunk elérni, akkor azt, ha nem, akkor ebben sajnos ennyi volt. Köszönjük a csapat nevében is a szurkolást, kelleni fog a skótok ellen is, de mi sem így gondoltuk, hogy ez így lesz. Ne gondolja senki sem, hogy nem győzni és továbbjutni jöttünk ide, de fel kell mérni az erőviszonyokat, azt, milyen csoportba kerültünk és kik, milyen játékosok ellen játszunk, és reálisnak kell maradnunk. Mert lehet ez volt a probléma alapból az egész sztorival, hogy nem reálisan gondolkoztunk és túl nagy elvárásokat támasztottunk magunk felé. Mindig is próbáltam a csapatot lecsillapítani, mindenkit beburkolni, hogy magyarok vagyunk, nagyon jó 14 mérkőzés van a hátunk mögött, de azért gondoljuk végig, hogy egy Svájccal vagy egy németekkel játszunk, a skótokkal pedig még nem, de fogunk, ám az is egy jó csapat”

– idézte az M4 Sport Szoboszlai Dominik szavait.

Nagy Ádám kiemelte, egy Eb-n csak a végeredmény számít, emiatt dühösek és csalódottak.

“Ha a játék képét nézzük, teljesen más mérkőzés volt, mint Svájc ellen. Szerintem ha ott ezt tudtuk volna hozni, akkor az egy pont garantált lett volna, emiatt haragudhatunk magunkra”

– jelentette ki az olasz másodosztályú Spezia középpályása. Hozzátette, a németek elleni összecsapáson visszatértek a korábbi erősségükhöz, hogy tíz mezőnyjátékossal betömörülnek és nem adnak területet az ellenfélnek.

“Összességében úgy érzem, hogy nagyon jól tudtunk védekezni, amiből labdaszerzés esetén kétszer-háromszor veszélyesen oda tudtunk kerülni a kapujuk elé. Az első góljuk nagyban meghatározta a mérkőzés kimenetelét, de azt követően is volt három-négy olyan lehetőségünk, amiből ki is tudtunk volna egyenlíteni akár”

– mondta, és hangsúlyozta, ennek a játéknak az alapját kell “magukkal vinniük” a skótok elleni vasárnapi meccsre, amelyen ugyanakkor kezdeményezőbbnek kell lenniük.

Bolla Bendegúz szintén beszélt a németek első gólja előtti szituációról, amelynek során szerinte is szabálytalankodtak Willi Orbánnal szemben a magyar kapu előtt.

“Kétes eset volt, visszanéztük a meccs után, de nem tudunk vele mit kezdeni, mert a játékvezető nem látta faultnak. Tudtuk, hogy kevesebbet lesz nálunk a labda, de működött, amit elterveztünk, megvalósítottuk, amit a mérkőzés előtt megbeszéltünk, viszont nem volt szerencsénk”

– nyilatkozta a szélső.

Bolla elárulta, Marco Rossi szövetségi kapitány is úgy látta, hogy mindent megtettek, ezért a szakvezető azt mondta a játékosainak, hogy emelt fővel jöhettek le a pályáról.

“Amit ma mutattunk, az szerintem egy jó alap lehet a skótok elleni összecsapásra, mert ez sokkal jobban nézett ki, mint a Svájc elleni mérkőzés. Én személy szerint nem szeretek matekozni, majd számolgassunk azután, hogy megnyertük a vasárnapi találkozót”

– fogalmazott.

Magyarország vasárnap 21 órától találkozik Skóciával a csoportkör harmadik, utolsó fordulójában, és mindenképpen győznie kell, hogy maradjon esélye a legjobb 16 közé kerülésre.