Meddig juthat Magyarország a 2024-es EB-n?

Sport

Pixabay

Egy hónapnál is kevesebb van már hátra az idei labdarúgó Európa-bajnokság startjáig, amit a magyar szurkolók is lázasan várnak. Erre nem csak az ad okot számukra, hogy a magyar válogatott is ott lesz a zárótornán, de az a tény is, hogy a csapat kifejezetten jó formában van, csoportelsőként jutott ki a versenyre és jó eséllyel számíthat a csoportkörből való továbbjutásra is.

A sorsolás alapján a magyar nemzeti 11 az A csoportban Németországgal, Svájccal és Skóciával méri össze erejét a továbbjutásért. A jelen erőviszonyok ismeretében e csoport eb állása teljességgel kiszámíthatatlan, még ha léteznek is előrejelzések és egyfajta papírforma.

Ugyanakkor, nem kell szem elől téveszteni, hogy a 21. századi foci már olyan fejlettségi szinten van, az egyes válogatottak játékosai a különböző erős nemzeti bajnokságokban szerepelve olyan felkészültséggel, rutinnal rendelkeznek, hogy ennek alapján egy kontinensviadalon nemigen lehet gyenge csapatokról beszélni.

Érdemes azért kicsit áttekinteni az A csoport helyzetét. Ami a menetrendet illeti, a magyarok június 15-én a kölni RheinEnergieStadion gyepén Svájc ellen debütálnak. A svájciak az utóbbi időben egyre figyelemre méltóbb eredményeket produkálnak, úgyhogy a verseny koránt sincs lefutva, a magyaroknak a maximumot kell adniuk már ezen a mérkőzésen.

A második csoportmeccs időpontja június 19-e, egy szerdai nap lesz, amikor 18 órától a magyaroknak a házigazda németek ellen kell helyt állniuk a stuttgarti MHPArénában. Ez lesz minden bizonnyal a legkeményebb összecsapás.

Noha a Nationalelf az utóbbi években nincs a legjobb formában, ráadásul az előző EB-n pont a magyarok elleni döntetlen miatt nem jutottak tovább, azért mégis csak a német csapatról van szó és az sem mellékes, hogy hazai pályán játszhatnak.

A csoport harmadik mérkőzésén a magyarok Skócia ellen állnak pályára, mégpedig június 23-án, vasárnap. Erre a meccsre szintén a stuttgarti stadionban kerül sor és nagy valószínűséggel ezen az estén derül ki, hogy sikerül-e továbbjutni a csoportból, vagy sem.

Az egyenes kieséses szakasz változatai

Pixabay

A csoportkörök után, ha van továbbjutás, több forgatókönyv valósul meg az elért eredmények és természetesen a többi csoport helyzete alapján. Ezek jelenleg elméleti felvetések, de érdekes lehet eljátszani velük.

Amennyiben a csapat eddig formáját folytatná, ami azt jelenti, hogy 13 meccs óta veretlenek és a csoport első helyén végeznének, akkor a C-csoport második helyezettje lenne az ellenfél június 29-én Dortmundban. Ebben a csoportban olyan válogatottak szerepelnek, mint Anglia, Dánia, Szerbia és Szlovénia.

A csoport második helyéről továbbjutva a következő rivális a B-csoportból kerülne ki, mégpedig az ottani csoportelső. Ennek alapján a potenciális ellenfél június 29-én Berlinben a Spanyolország, Olaszország, Albánia és Horvátország alkotta csoport első helyezettje lenne.

A harmadik helyen végezve a legkevésbé kiszámítható a folytatás, ebben az esetben ugyanis három csoportból is érkezhet az ellenfél.

Az egyik lehetőség a már említett B-csoport első helyezettje lenne, a másik a Belgium, Románia, Szlovákia és Ukrajna alkotta E-csoport éllovasa. Illetve, arra is van esély, hogy a magyarok következő ellenfele az F-csoport első helyén végző válogatott lenne. Ennek a csoportnak a tagjai: Portugália, Törökország, Grúzia és Csehország.

Szorzók és esélyek

Ahogy arról már szó volt, a magyarok jelenleg olyannyira jó formában vannak, hogy a németországi zárórendezvényre kijutott válogatottak közül a legjobb a statisztikájuk, tekintve, hogy 13 meccs óta veretlenek.

Ennek alapján vannak, akik titkos befutót is sejtenek a magyarokban. Az ilyen latolgatások során általában a görögökkel vonnak párhuzamot, hiszen esélytelen válogatottként nekik 2004-ben sikerült a bravúr és Európa legjobbjai lettek.

Ha ezt az összehasonlítást vesszük alapul, akkor a magyarok igazából nem állnak rosszul, tekintve, hogy anno a görög csapat az utolsó előtti helyen állt az esélyességi listán, ehhez képest a fogadóirodák a magyarokat a 12. helyre sorolják, ami némileg kedvezőbb pozíció.

Ami pedig a fogadást illeti, és az egyének a magyar csapatra szeretnének fogadni, a legtöbb bukméker jelenleg a pénzének 80-szorosát fizeti az EB-győzelemért.

Másrészt, az egyik tekintélyes nemzetközi sportlap is elkészítette nemrégiben saját listáját, ahol a lap szakértői még előkelőbb helyet jósolnak a magyaroknak, szerintük ugyanis a csapat a mezőny 8. legjobbja. Ezzel maguk mögé utasítottak olyan válogatottakat, mint a hollandok és a horvátok. (x)