2022 foci vb Katar

Katar 2022: Sör nélküli, légkondis stadionok, utolsó pillanatban megsérülő klasszisok – Hangolódjunk az alkoholmentes fociünnepre!

Sport

Egy biztos: nem szokványos, és minden tekintetben formabontó futball-világbajnokság kezdődik ma Katarban. Közép-európai idő szerint vasárnap 17 órakor a házigazda Ecuador elleni mérkőzésével útjára indul a labda, amely egészen a december 2-i döntő lefújásáig fog pattogni a közel-keleti arab emírségben. 

A 2022-es labdarúgó-világbajnokságon a nyitómeccs napját leszámítva naponta négy mérkőzést fognak a nyolc különböző létesítmény egyikében lebonyolítani. Nem lesz ritka a délelőtt 11 órás meccskezdés sem, így fogják kergetni a bőrt azok a cseppet sem kipihent klasszisok, akik nem sérültek meg a kezdés előtt, vagy maradtak ki a kerethirdetésből. Az előbbi csoportba tartozik Sadio Mané a ghánaiak kulcsjátékosa, vagy a francia válogatott üdvöskéje, Cristopher Nkunku, akit egy edzésen válogatottbeli csapattársa, a Real Madridban játszó Eduardo Camavinga száműzött a lelátóra egy rossz mozdulata miatt. Hasonlóan járt a német válogatott és alighanem a világ egyik legpechesebb játékosa, Marco Reus is, akinek ez már a negyedik világversenye, amit kénytelen lesz a televízióból nyomon követni. 

Nem lesz ott a vébén az egyiptomi Mohamed Salah és a norvég Erling Haaland sem, akik nem tudták kiharcolni nemzeti csapatukkal a részvételt, de ha már az angol Premier Leagueben játszó kulcsjátékosokról van szó, David de Gea, Riyad Mahrez és Roberto Firmino számára sem osztottak most szerepet. Ezért aztán bőven lehet hiányérzete a futballfanoknak a „pályán lévő körítéssel” kapcsolatban is.

Friss hír, hogy az idei aranylabdás, Karim Benzema is megsérült, ezzel a franciák esélyei is minden bizonnyal nagyot zuhannak majd a fogadóirodáknál – a szerk.

Sörözni sem lehet

Ha a csapatnyi sztár hiánya nem elég lehangoló, akkor tettek róla a rendezők, hogy még inkább hangulattalan legyen az egész, mivel nemrég azt közölték, hogy nem lehet majd alkoholtartalmú italokat inni egyik stadionban sem. Az iszlám vallás ugyanis tiltja az alkohol fogyasztását, így a FIFA is fejet hajtott. Nem elég, hogy példátlan módon év végén tartják az eseményt, még a helyszínen tartózkodó szurkolók sem hódolhatnak egyik kedvenc szenvedélyüknek – már a drukkoláson kívül, persze.

Eme szokásnak a labdarúgó mérkőzéseken komoly hagyománya van, és néha jól is esik, ha fáradt torkunkat megöntözzük egy kis habos folyadékkal. Az alkoholtilalmat valamelyest kozmetikázták azzal, hogy Dohában a közel 40 ezer fős szurkolói zónában és az úgynevezett vállalati területeken engedélyezték a szeszes italok fogyasztását.

A sörgyárak finoman szólva nem üdvözlik ezt a döntést, de úgy fest, míg a 2010-es dél afrikaira vébére a „vuvuzelák” borzalmas zümmögése miatt emlékezhetünk, a 2022-es labdarúgó világbajnokságnak ez lesz a(z egyik) furcsasága. A rohamléptekben közelgő katari tornáról egyébként egyre több olyan kép és videó látott napvilágot az interneten, amelyek alapján nem kizárt, hogy csak bérszurkolók biztatják majd a helyszínre érkező válogatottakat, így keltve olyan látszatot, mintha nagyon érdeklődnének az esemény iránt.

A játék csak jobb lehet a szervezésnél

A torna fogadtatása tehát az előkészületek és a szabályrendszerek miatt meglehetősen ellentmondásos. A Borussia Dortmund híres szurkolótábora, a „Sárga fal” például a „BOYCOTT QATAR 2022” kiírással biztatott a vb ignorálására. Több nemzetközi sztár (Dua Lipa, Rod Stewart) is távolmaradásával tüntet az arab országban az emberi jogok tömeges megsértése ellen, és azt se feledjük, hogy számos beszámoló látott napvilágot arról, hogy a stadionok építése úgymond „rabszolgamunkával” történt.

Apropó stadionok: miután a sivatag közepén lesznek a létesítmények, így óhatatlanul is felmerül, hogy ezt a meleg időt (Katarban a november átlaghőmérséklete 25 fok, tehát melegebb, mint a mi júliusunk – a szerk.), hogy fogják majd bírni a pályán és a lelátón? Nos, a szervezők cselekedtek: óriási légkondicionálókat telepítettek a játéktér mellé, hogy barátságosabb legyen az atmoszféra. Ezek a szerkezetek rengeteg áramot fogyasztanak, de úgy látszik, nekik semmi sem drága. Pénzzel próbálnak mindent megoldani, így viszont elveszett az egésznek a varázsa. 

Megmondom őszintén, hogy nekem egy nappal a kezdés előtt sincsenek még focilázszerű tüneteim, mint mondjuk egy nyári vébé előtt. De ez van, ehhez kell alkalmazkodni. Reméljük, a vb-n mutatott játék sokkal jobb lesz, mint amilyen a rendező ország megítélése eddig volt.

 – Faragó László –

Fotó: a katari vébé indulójából