Ismét forog a kard a DEAC-nál

Sport

Vívással bővült a DEAC palettája. A jövőben hét pást várja a vívókat a 200 négyzetméteres teremben, amely Kamuti Jenő nevét viseli – tette közzé az unideb.hu.

Csütörtök délelőtt a Böszörményi úti campus új épületében Bácsné Bába Éva, a Debreceni Egyetem intézetvezetője bemutatta Kamuti Jenő életútját, sportpályafutását. A kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnoki aranyérmes sportoló ismert debreceni kötődéséről, hiszen 1947 és 1948 között a Debreceni Református Kollégium lakója és a gimnázium tanulója volt, de sportpályafutását is a cívisvárosban, a Debreceni Vasutas Vívóklubban kezdte Ferenczy Pál irányításával.

Nem véletlen, hogy 1950-től a debreceni vívás lelkes támogatója, a nevéhez köthető a debreceni egyetemi sport és a Magyar Olimpiai Bizottság együttműködésének megteremtése. Munkásságában sebészorvosként is kötődik a Debreceni Egyetemhez. A névadó maga is ellátogatott az eseményre, és a névtáblát együtt leplezte le Bács Zoltánnal, a Debreceni Egyetem kancellárjával.

A táblaavatás után a DEAC elnöke, Jávor András bejelentette a vívószakosztály újjáalakulását. Mint megtudtuk, ez a sportág már az egyesület 1919-es létrejöttekor fontos szerepet töltött be, mondhatni főszereplője volt a város vívóéletének, ám az alapok elsajátítását követően a felnőttszinten is nemzetközi eredményekre vágyók jellemzően Budapestre költöztek, hogy álmaikat megvalósíthassák (Kovács Pál hatszoros olimpiai bajnok vívónk is Debrecenben fogott először kardot a kezében, majd 17 éves korától a fővárosban készült).

A DEAC vezetése az Interfencing Debrecen SC vívóival karöltve újra megalapította a vívószakosztályát, ami 2022-ben 35 vívóval és 3 főállású edzővel folytatja a már megkezdett munkát az egyetem Böszörményi úti campusán, a Dr. Kamuti Jenő Egyetemi Vívóteremben.

A szakosztály kiemelkedő sportolói a háromszoros paralimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó, Osváth Richárd, vagy a már korábban említett világ- és Európa-bajnok olimpikon, Battai Sugár Katinka. Itt sportol a DEAC legidősebb igazolt versenyzője, a 78 éves veterán világbajnok, Szentkirályi István is.

Az is kiderült, hogy a vívószakosztály vezetője Sápi L. Máté, míg a szakmai munkát Dávid László vezeti, akit néhány napja jelölték a hónap utánpótlásedzője címre.

További részletek az unideb.hu-n.