Világkupát nyert Battai Sugár debreceni vívó

Sport

A debreceni kardvívó olimpikon mögött további két magyar versenyző, Szűcs Luca és Keszei Kira végzett a dobogón a lengyelországi viadalon.

20 hónap után rendeztek ismét világkupa versenyt a junior (U20) korosztályú kardvívóknak. A versenynek a lengyelországi Sosnowiec adott otthont. A szombati versenynapon a hölgyek ragadtak fegyvert. A 142 induló közül hárman képviselték az Interfencing Debrecen SC-t, Battai mellett Tóth Liliána és Simon Petronella állt még pástra debreceni színekben, ám nekik nem sikerült továbbjutniuk a csoportkörből. Sugár egyetlen megingástól eltekintve – 5 győzelem, 1 vereség – sikeresen teljesítette a selejtezőket, s magabiztosan, kiemeltként jutott tovább a 64-es direktkieséses táblára.

A 32 közé kerülésért kis túlzással bemelegíteni sem tudott Sugi, ellenfele nem tanúsított túl nagy ellenállást (15-1), a következő fordulóban már valamivel „szorosabb” volt a küzdelem (15-3). A nyolcas döntőbe kerülésért az orosz Bulukova következett, aki végül 12 tusig is eljutott a 18 éves debreceni kardozó ellen, majd a negyeddöntőben egy újabb orosszal került szembe Dávid László tanítványa, de Zinyukhina sem tudta az útját állni (15-13). Az elődöntőben a francia Aime (15-11), a döntőben pedig a BVSC-s Szűcs Luca (15-9) maradt alul Battai Sugival szemben, aki ezzel a junior világkupagyőzelemmel tovább bővítette nem mindennapi eredménylajstromát.

„Legutóbb még kadet koromban indultam junior Világkupán, úgyhogy nagyon örültem, hogy végre ismét versenyezhetünk… Az pedig, hogy így sikerült, természetesen még inkább boldogsággal tölt el. Egész nap élveztem a versenyt, és úgy érzem, hogy sikerült kiegyensúlyozottan, jól vívnom. A két orosz ellen volt szorosabb az asszóm, de ott is kellően tudtam koncentrálni, amikor a legfontosabb volt. Nagyon örülök, hogy a lányoknak is ilyen jól alakult ez a nap, vasárnap innen folytatjuk tovább…”

– nyilatkozta a Magyar Vívó Szövetség honlapjának a cívisvárosi aranyérmes.

Vasárnap a lányok csapat- és a fiúk egyéni versenyével folytatódik a sosnowieci vk.

– Interfencing Debrecen SC –