Gondatlanság miatt emeltek vádat egy anya ellen Hevesben

Rendőrség

Életveszélyes égési sérüléseket szenvedett egy hároméves gyermek az édesanyja gondatlansága miatt egy Heves vármegyei kistelepülésen. A főügyészség vádat emelt a 26 éves nővel szemben.

A vádirati tényállás szerint az anya négy kiskorú gyermekről gondoskodott az élettársával közös lakásban, ahol szegényes körülmények között éltek. Az ingatlan fűtését két régi típusú, fatüzelésű vaskályha biztosította, melyek közül az egyik tavaly februárban meghibásodott, mivel a tűztér fronti része átégett, és ott egy lyuk keletkezett. Ez elé az apa egy fémlemezt helyezett, ám ez megfelelő rögzítés hiányában nem akadályozta meg, hogy a megrakott kályhából kicsaphassanak a lángok.

A folyamatosan fennálló veszélyhelyzettel az anya is tisztában volt, de nem fordított rá kellő figyelmet, változatlanul fűtötte a kályhát, és attól nem tartotta távol a gyermekeit. Így történhetett meg, hogy tavaly, február 12-én este – amikor a vádlott a négy kicsivel tartózkodott a házban – bekövetkezett a tragédia.

Az alatt, míg a nő a mosdóban volt a három éves kislánya a veszélyes kályha közelébe került, és az abból kicsapó lángnyelvek gyakorlatilag körbefogták őt. A gyermek testfelületének több mint egyharmada megégett, aminek következtében életveszélyes állapotba került. Felgyógyulása hosszú időt vett igénybe, a sérülés nyomait egy életen át kell viselnie.

A Heves Vármegyei Főügyészség gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségével vádolja az anyát. A vádhatóság arra tett indítványt, hogy a bíróság ítélje végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre a vádlottat, egyben a próbaidő tartamára rendelje el a pártfogó felügyeletét.