850 ezer forintos bírságot kapott a HÓDAGRO Zrt. Vadásztársaság a kilőtt dámszarvasért. Fotó: Pexels

850 ezer forintos bírságot kapott a HÓDAGRO Zrt. Vadásztársaság a kilőtt dámszarvasért

Rendőrség

A Promenad24 információi szerint 850 ezer forintos vadgazdálkodási bírságot rótt ki a vadászati hatóság a HÓDAGRO Zrt. Vadásztársaságra a Hódmezővásárhely és Földeák között január 12-én kilőtt dámszarvas ügyében folytatott eljárás során. A lap úgy tudja, a vadásztársaság a kiszabható legmagasabb összegű büntetést kapta meg, miután a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal a vadászati rend megsértését állapította meg, vagyis azt, hogy idényen kívül ejtették el a világrekord-várományos dámbikát. 

A világrekord-várományos dámbika elejtése a vadásztársadalomban hatalmas felháborodást keltett, egyre több vadász sürgeti, hogy a Csongrád-Csanád Vármegyei Vadászkamara is a lehető legszigorúbb és legsúlyosabb szankciókat alkalmazza az ügyben. Az elejtőnek akár a végleges kizárással is számolnia kell. Nemrég az Országos Trófeabíráló Testület egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy a kilőtt dámbika 10 éves, trófeája pedig 222 pontot kapott. A Promenad24 úgy tudja, a hatályos jogszabályok szerint elejtésére csak október 1. és november 30. között lett volna lehetőség, azon kívül tilos a vadászata.

Az eset kapcsán orvvadászat bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya. Etikai vizsgálat zajlik a Csongrád-Csanád Vármegyei Vadászkamaránál, illetve további hatósági vizsgálat is folyamatban van a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalban az elejtő felelősségének megállapítása kapcsán.

(promenad24.hu)

Fotó: Pexels