Bíróság, kalapács

Fellebbviteli eljárásban folytatódik a szökésben lévő török kábítószer-kereskedő büntetőügye

Rendőrség

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a kiszabott büntetés súlyosítását indítványozta egy szökésben lévő török kábítószer-kereskedővel szemben. 

A Fővárosi Főügyészség 2021. év elején emelt vádat egy, az 50-es éveiben járó török-magyar kettős állampolgárságú férfival szemben kábítószer-kereskedelem miatt.

A Fővárosi Törvényszék az ismeretlen helyen tartózkodó elkövetőt 2023. május 22-én kihirdetett elsőfokú ítéletével jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt, mint többszörös visszaesőt életfogytig tartó szabadságvesztéssel és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetéssel sújtotta azzal, hogy 25 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra a büntetése foganatba vételét követően.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a török származású férfi előző, magyarországi szabadságvesztés büntetéséből történő szabadulását követően 2019. év tavaszán megszervezte, hogy tengeri és szárazföldi úton Iránból, Szlovénia érintésével Magyarországra heroint csempész. Az illegális tranzakció keretében Koper kikötőjében egy konténerbe rejtve 740 kilogramm, fél kilós csomagokban szétosztott heroin érkezett. Ebből az elkövető magyar segítője közbenjárásával, mintegy 67 kg-ot Budapestre szállíttatott, ahol a fuvarozót elfogták a nála lévő kábítószerrel. A kikötőben maradt konténert a szlovén bűnüldöző hatóságok foglalták le a benne lévő különösen jelentős mennyiségű kábítószerrel.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a török férfi terhére a feltételes szabadságra bocsátása legkorábbi időpontjának későbbi időpontban történő meghatározásáért, míg a védő felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú indítványával kezdeményezte a szökésben lévő terhelt távollétében az ítélőtáblai eljárás lefolytatását és kiszabott büntetésének súlyosítását az ügyészi fellebbezésnek megfelelően.