Bíróság, kalapács

Családi vállalkozásként működtetett számlagyárak vezetői felelnek a 700 milliós költségvetési csalás bűntette miatt

Rendőrség

Gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmény miatt áll a Zalaegerszegi Törvényszék elé az a nyolc vádlott, akik 2018. év és 2020 októbere közötti időszakban az Európai Unió tagállamaiból beszerzett számítástechnikai eszközök értékesítésével kapcsolatban létrehozott fiktív számlázási lánc működtetésével próbálták adófizetési kötelezettségüket elkerülni.

A Zala Vármegyei Főügyészség vádirata szerint a vádlott sógora bevonásával hozott létre és működtetett a Közösségből származó, nagy értékű és mennyiségű számítástechnikai eszközök tekintetében olyan számlázási láncolatot, melyben részt vevő gazdasági társaságok között a termékek ténylegesen nem cseréltek gazdát, a rendszer létrehozásának, a valótlan számlák kiállításának célja kizárólag a jogosulatlan általános forgalmi adó levonás lehetőségének megteremtése és az adófizetési kötelesség elkerülése, minimalizálása volt.

A számlázási láncolatban közreműködő hat gazdasági társaság ügyvezetője csak névleges szerepet töltött be a vállalkozás irányításában, működésük kimerült a vádlott cégétől csak papíron megvásárolt termékek “áfás” számláinak kiállításában, de általános forgalmi adó bevallási kötelezettségüknek nem is tettek eleget. Szerepük kizárólag az volt, hogy a Közösség területéről nettó áron beszerzett árut Magyarországon bruttó áron értékesítsék tovább, szintén a bűnszervezetet irányító vádlott érdekkörébe tartozó négy vállalkozásnak. Az áruk tovább értékesítése azonban valójában meg sem történt, a „haszonhúzó” társaságok az általuk tovább értékesített termékek utáni adóbevallási és befizetési kötelezettségüknek csak részben tettek eleget.

Az adókijátszásra létrehozott szervezet tevékenységében a vádlott mellett könyvelő és több cégvezető felelőssége is megállapításra került, akik a központi költségvetésnek általános forgalmi adó adónemben összesen 731.855.000 forint vagyoni hátrányt okoztak, mely a nyomozás során nem térült meg.

A vádlottakkal szemben a Zala Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt emelt vádat, melyben börtönbüntetés és  pénzbüntetés kiszabására, valamint gazdasági társaságban betöltött vezető tisztségüktől való eltiltásra tett indítványt.