Nyíregyházi Törvényszék

Emberölés kísérlete miatt elítélték első fokon a dombrádi gyújtogatót

Rendőrség

Emberölés bűntett kísérlete miatt indult eljárásban tizennégy év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte 2023. július 6-án a Nyíregyházi Törvényszék azt a vádlottat, aki a családjára gyújtotta a házat. – közölte a Nyíregyházi Törvényszék.

A 34 éves férfi együtt élt édesanyjával és annak unokájával Dombrádon. A vádlott 2022. április 17-én ittas állapotban ment haza, majd korábbi fenyegetéseit beváltva meggyújtotta a bejárati ajtó melletti függönyt és közben megöléssel fenyegette a sértetteket. A lángokat észlelte a lakásban tartózkodó két sértett, akik az időközben odaérkező ismerősük segítségével eloltották a tüzet. Ezután a férfi lefeküdt aludni, és a nő egy másik szobában egy vasrúddal belülről kitámasztotta az ajtót, nehogy bemenjen hozzájuk a férfi. Mikor a vádlott felébredt  megpróbálta betörni annak a szobának az ajtaját, ahová édesanyja és a gyermek bemenekültek előle.

Miközben a férfi továbbra is megölésükkel, a ház felgyújtásával fenyegetőzött, a másik szobában lévő bútorokat, valamint a szobaajtóra terített plédet és az ablakon függönyként szolgáló textilt meg is gyújtotta. Eközben az unoka a szobaablakon keresztül kimenekült a házból. Mivel a vádlott édesanyja megérezte a füstszagot, kinyitotta a szoba ajtaját, ami előtt azonban ott állt a vádlott, késsel a kezében és szúró mozdulatot tett édesanyja felé. Az asszony ekkor két kézzel meglökte őt és sikerült kimenekülnie a házból.

Az időközben értesített tűzoltók eloltották a tüzet, mely azonban a sértettek életét közvetlenül veszélyeztette, az esetleges tűzhalál az átlagost jelentősen meghaladó szenvedéssel járt volna. A halálos eredmény kialakulását csak a sértettek védekezése, menekülése, valamint a tűzoltók közbeavatkozása akadályozta meg. A tárgyalás kezdete előtt az ügyész 23 év fegyházbüntetést kért a többszörösen visszaeső bűnöző férfira. A férfit végül 14 év fegyházra ítélte első fokon a bíróságon.

Az ítélet nem jogerős, bár a vádlott azt tudomásul vette, az ügyész a kiszabott büntetés súlyosbítása végett fellebbezést jelentett be.

23 év fegyházbüntetést kért az ügyész arra a dombrádi férfira, aki a családjára gyújtotta a házat