Láncfűrésszel akart végezni egy férfi az apjával Érden

Rendőrség

A Pest Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki az édesapját azért akarta láncfűrésszel megölni, mert azt kérte tőle, hogy a házuk rezsi költségének egy részét fizesse ki.  

A vádirat szerint a férfi Érden a szüleivel és testvérével élt együtt egy családi házban. A sértett 2019 évtől kezdve olyan anyagi helyzetbe került, hogy csak a felesége jövedelméből tudtak megélni, miközben az elkövető és testvérének keresete is kevés volt. Az elkövető és a sértett között a család megrendült anyagi helyzete miatt egyre gyakoribbá váltak a viták. 2021 őszén a sértett azt kérte a gyerekeitől, hogy 40-40.000 forinttal járuljanak hozzá rezsi költséghez. Mivel ezt a férfi sérelmesnek érezte, ezért az édesapjával a viszonya még jobban megromlott.

2022. március 31. napján a férfi egyedül tartózkodott otthon, amikor úgy döntött, hogy az édesapjával való rossz kapcsolatnak úgy vet véget, hogy őt egy láncfűrésszel megöli, és a holttestét a kertben elássa. A férfi a láncfűrész üzemanyagtartályába benzint töltött, majd a kertben várta a sértettet.

A sértett délután érkezett haza, ekkor az elkövető a kezében lévő láncfűrészt – aminek kezelésében nem volt jártas – beindította, majd megöléssel fenyegetve a sértett felé indult.  A sértett a támadás elől hátrált, de háttal a földre esett. Ekkor a láncfűrész váratlanul leállt. A férfi újra indította, közben édesapja a földön hátrafelé csúszva próbált távolodni támadójától, aki ennek ellenére utolérte őt. Mivel a működésbe hozott fűrész motorja a láncot nem tudta forgásba hozni, így az elkövető csak a lánc fogazatával tudott a sértett combján, hasán és karján könnyebb sérüléseket okozni.

Amikor a láncfűrész újra leállt a férfi ismét próbálta beindítani, amit kihasználva a sértett a kerítésen átmászva a szomszéd telekre menekült. Az elkövető a láncfűrészt végül be tudta indítani, és továbbra is megöléssel fenyegetőzve a sértett után ment, de a szomszédos ingatlanra már nem ment be, hanem az időközben odaérkező egyik rokona kérésének eleget téve a láncfűrészt leállította.

A férfi a helyszínen őt elfogó rendőr járőröktől még megkérdezte, hogy ki van-e biztosítva a fegyverük, mert meg akarja ölni az édesapját.

A Pest Vármegyei Főügyészség az elkövető ellen előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat.

(Kezdőkép: illusztráció.)