Kutya láncon

Nyolc kutyát tartottak rendkívül rossz körülmények között egy kaposvári családi házban

Rendőrség

A Kaposvári Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival és nővel szemben, akik olyan körülmények között tartották kutyáikat, amely alkalmas volt arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

A vád szerint az ötvenes éveiben járó férfi és közel húsz évvel fiatalabb élettársa 2010-ben költöztek egy kaposvári családi házba, ahová ekkor még csak két kutyát vittek magukkal. Az elkövetkezendő években azonban folyamatosan növekedett az állatok száma, így a vádlottak 2021-ben már nyolc kutyával éltek együtt.

A férfi és a nő ugyanakkor az állattartói kötelezettségeik minimumának sem tettek eleget, elmulasztották a veszettség elleni oltást, az élősködők elleni oltást, két kutya kivételével az elektronikus jelölést, több kutyát szűk mozgástérrel, tartósan láncra kötve tartottak, míg az egyik – havonta kétszer epilepsziás rohammal küzdő – állatot nem vitték állatorvoshoz. Ezen túlmenően a vádlottak 2021 októberétől kezdődően a nyolc kutya számára már nem tudták a megfelelő mennyiségű élelmet sem biztosítani, amely miatt az állatok lesoványodása megindult. A kutyák végül mindannyian megmenekültek, mivel 2022 júniusában nyomozó hatóság lefoglalta és egy helyi állatvédő egyesület gondozásában helyezte el őket.

A Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt.

Kezdőkép: illusztráció.