Embercsempészek büntetését súlyosították Győrben

Rendőrség

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával egyezően a bíróság súlyosította a bűnszervezet néhány tagjának a büntetését, akik a jogszabályok megszegésével Magyarországra érkező migránsokat továbbszállították.

A jogerős ítéleti tényállás szerint az iraki állampolgárságú férfi 2015. évben hozta létre, majd irányította az embercsempészéssel foglalkozó szervezetet. Tagja volt még hat magyar, egy egyiptomi és egy szír állampolgárságú férfi, valamint további ismeretlenül maradt személyek. A bűnszervezet tagjai a bicskei és a vámosszabadi menekülttáborokból egy budapesti hotelbe, onnan pedig nyugat-európai országokba szállították a migránsokat. A bűnszervezet 2016 májusáig folytatta ezt a tevékenységet, pontosan meg nem határozható számú személyt juttatott ki illegálisan az országból.

A Tatabányai Törvényszék a bűnszervezet tagjait folytatólagosan, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt különböző tartamú fegyházbüntetésre, közügyektől eltiltásra ítélte, velük szemben a gazdagodásuk erejéig vagyonelkobzást rendelt el. Az egyiptomi állampolgárságú férfit 5 évre kiutasította Magyarország területéről. A törvény értelmében, aki a bűncselekményt bűnszervezetben követi el, a szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész valamennyiük vonatkozásában súlyosításért, a férfiak és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek.

A Győri Ítélőtábla 2023. január 25-én kihirdetett ítéletében az iraki férfi 11 év fegyházbüntetését 15 évre súlyosította, és 10 évre kiutasította Magyarország területéről. A bűnszervezet további két tagja fegyházbüntetésének 6 éves tartamát 8 év 6 hónapra, 4 éves tartamát 4 év 6 hónapra felemelte. A szír állampolgárságú férfi büntetését akként súlyosította, hogy kiutasította őt Magyarország területéről.