Számlázási láncolat létrehozása miatt hat ember ellen emeltek vádat Somogyban

Rendőrség

A Kaposvári Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a budapesti férfival szemben, aki öt társa bevonásával számlázási láncolatot hozott létre azért, hogy adófizetési kötelezettségét elkerülje.

A férfi korábban egy jól működő, autóversenyzéssel összefüggő reklámügynöki tevékenységgel foglalkozó gazdasági társaságnak volt az ügyvezetője, amely a 2019. év első félévében közel 120 millió forint árbevételt ért el, ezután pedig 25 millió forint Áfa fizetésikötelezettsége keletkezett.

A vádlott azért, hogy a cég forgalma után fizetendő Áfáját csökkentse, fiktív költségszámlák befogadása céljából számlázási láncolatot hozott létre, melynek keretében több mint 115 millió forint értékben fogadott be a cég tulajdonában álló versenyautók javításához szükséges alkatrészekről költségszámlákat, amivel gyakorlatilag teljesen eltüntette a gazdasági társaság Áfa adónemben fennálló adófizetési kötelezettséget.

A vádlott cégének beszámlázó gazdasági társaságok ügyvezetői közül egy férfi működött közre aktívan a költségvetési csalás elkövetésében, míg a további – közokirat-hamisítás bűntettével megvádolt – négy társuk strómanként vezette a számlázási láncolatba bevont társaságokat, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak. Ezt igazolta többek között az is, hogy az egyik cégnek olyan leromlott állapotú magáningatlanban volt a székhelye, ahol semmi nem utalt arra, hogy százmillió forintos nagyságendben lehetne beszerezni versenyautó alkatrészeket

Az ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságra benyújtott vádiratában a haszonhúzó céget vezető férfival szemben végrehajtandó, míg bűnsegédként közreműködő társával szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Az ügyben érintett további négy vádlott vonatkozásában az ügyészség közérdekű munka büntetés kiszabását indítványozott.