Szöul tragédia

Pánik a halloweeni utcabálon, 150-en haltak meg Szöul belvárosában

Rendőrség Világ

Legkevesebb száznegyvenkilenc ember meghalt, másik százötven pedig megsérült szombaton a dél-koreai főváros, Szöul központjában a halloween-ünnepségek idején az egyik szűk utcán kitört lökdösődésben – írta a hirado.hu.

Korábban Csoj Szöng Pom, Jongszan kerület tűzoltóparancsnoka arról tájékoztatott, hogy százhúszan hunytak el és százan sérültek meg. Azt mondta, hogy a halottak száma még nőhet; az áldozatok nagy száma annak tudható be, hogy rengeteg ember sétált halloween idején.

Három éve ez volt az első haloweeni rendezvény Szöulban, miután megszüntették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat és fizikai távolságtartást. A partira indulók közül sokan maszkot és halloweeni jelmezeket viseltek.

Dél-koreai vezetők közölték: akkor történhetett a szerencsétlenség, amikor a halloween-ünnepségre összegyűlt óriási – többségében fiatalokból álló – tömeg betódult a Hamilton szállodához közeli szűk utcába, és a tolongásban agyontaposták egymást.

A tűzoltóság szóvivője szerint 140 mentőkocsit vezényeltek a helyszínre, több mint 1700 orvos, egészségügyi dolgozó és mentős vesz részt a sérültek ellátásában.

Helyi médiajelentések szerint akkor kezdődött a tülekedés, amikor elterjedt a tömegben, hogy egy közelebbről meg nem nevezett híresség látogatott a partinegyedbe. A főváros Itevon kerülete felkapott városrész, a több tucatnyi bár és étterem zsúfolásig telve volt szombaton a halloween miatt.

A holttesteket kórházakba és egy tornaterembe vitték, ahol a hozzátartozók azonosíthatják az áldozatokat. Közölte, hogy a halottak és a sebesültek többsége a húszas éveiben jár.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét „a rettenetes szöuli események” miatt, és szolidaritásáról biztosította a Koreai Köztársaság népét.

Részvétét fejezte ki a szerencsétlenség miatt szombaton Emmanuel Macron francia elnök és Élisabeth Borne miniszterelnök is, valamint Olaf Scholz német kancellár, Justin Trudeau kanadai kormányfő és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is.

A hatóságok közölték, hogy vizsgálatot indítanak az incidens pontos okának megállapítására.