Bíróság, kalapács

Bérelt szlovák autóban szállított kilenc pakisztánit a grúz embercsempész

Rendőrség

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt azzal a grúz férfival szemben, aki Pozsonyban kibérelt autójában 9 pakisztáni, afgán és indiai migránst akart Ausztrián keresztül Nyugat-Európába szállítani.

A vádirat szerint a grúz férfi az ismeretlen megbízójától kapott utasításoknak megfelelően Pozsonyban három napra kibérelt egy autót és azzal a telefonjára kapott koordináták alapján 2022. május 10-án a késő esti órákban megjelent Balotaszállás külterületén. Az embercsempész 9 pakisztáni, afgán, illetve indiai migránst vett fel a járműbe, egyiküknek azonban már csak a csomagtartóban jutott hely. Terve az volt, hogy a Magyarország területére illegális módon belépett migránsokat Ausztrián keresztül Nyugat-Európába juttassa, ez azonban alig 10 perc múlva a Bács-Kiskun megyei rendészeti járőrök intézkedése miatt meghiúsult.

A harmadik országbéli bevándorlók az illegális beutazás megszervezéséért több ezer eurót ajánlottak fel, amelyből sikeres célba érkezés esetén a vádlott is részesedett volna.

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség a férfit vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását, továbbá Magyarország területéről kitiltását indítványozza. A letartóztatásban lévő férfi ügyében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.