Börtönre ítélte a Pécsi Járásbíróság a tiltott teljesítményfokozó szerekkel kereskedő testépítőt

Rendőrség

A Pécsi Járásbíróság a napokban megtartott nyilvános tárgyaláson K. T. vádlottat teljesítményfokozó szerrel visszaélés bűntette és gyógyszerhamisítás vétségének előkészülete miatt halmazati büntetésül egy év hat hónap börtönre és kettő év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, valamint elrendelte a Pécsi Járásbíróság egy korábbi ítéletével kiszabott egy év négy hónap szabadságvesztés végrehajtását.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2013. év óta testépítéssel és táplálék-kiegészítő szerekkel foglalkozik, testépítő versenyeken is részt vett, rendszeresen tartott kapcsolatot testépítéssel foglalkozó személyekkel.

A vádlott egy pécsi üzletházban 2018. május 1. napjától egyéni vállalkozóként működteti üzletét, amely a működési engedély alapján többek között közérzetjavító és étrendkiegészítő termékek (gyógynövény, biotermék, testépítő szer, stb.) forgalmazására jogosult.

A vádlott 2019. május 29. napját megelőzően ismeretlen helyről különböző, Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező és nem engedélyezett gyógyszereket, illetve teljesítményfokozó szereket szerzett be. Ezeket a legálisan forgalmazott termékek mellett árulta, illetve kínálta ismerőseinek. Az illegális készítményeket nem az általa üzemeltetett üzlethelyiségben, hanem a pécsi tartózkodási helyén tárolta. A vádlott a tiltott teljesítményfokozó szereket sportteljesítmény, testépítés fokozása céljából kínálta, adta át, illetve illegálisan forgalmazta. A vádlottnak ezen illegális tevékenységből rendszeres haszna származott.

A nyomozó hatóság a vádlott illegális tevékenységére felfigyelt, és a tényleges pécsi tartózkodási helyén 2019. május 29. napján kutatást tartottak, amely során tiltott teljesítményfokozó szereket és magyarországi forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező gyógyszereket foglaltak le a vádlott sporttáskájából, mely gyógyszereket a vádlott indokolatlan mennyiségben birtokolta.

Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése végett, míg az ügyész tudomásul vette az ítéletet. A bíróság határozata tehát még nem emelkedett jogerőre.