Bíróság elé állította az ügyészség a balesetet okozó embercsempészt

Rendőrség

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a sofőrt, aki anyagi haszonszerzés reményében 11 migránst akart csempészni, amikor a személygépkocsijával balesetet szenvedett.

A vád szerint egy 39 éves férfi 2022. június 17-én, a magyar-szerb határ közelében található Ruzsa melletti erdős területen az általa vezetett 7 személyes gépkocsiba felvett 1 török és 10 afgán állampolgárt. A férfi tudta, hogy a külföldiek illegálisan léptek Magyarországra, nem rendelkeznek tartózkodási engedéllyel, és Ausztria felé kívánnak távozni. Az országon való átszállításukért a terheltnek az ismeretlenül maradt megbízója 400.000 forintot ígért. A sofőr elindult a 11 fővel a magyar-osztrák határ mellett található Magyarbüks felé, azonban az M0 autóúton nekiütközött egy másik gépkocsinak, majd lehajtott a 6-os főútra és félreállt, melyet követően a külföldiek elmenekültek.

A balesethez riasztott Pest megyei rendőrök – akik a külföldi állampolgárokat néhány órán belül elfogták – az embercsempésszel intézkedtek, majd átadták a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársainak, akik az őrizetbe vett, majd bűnügyi felügyelet alá kerülő férfival szemben a szükséges bizonyítékokat beszerezték.

Ennek eredményeként a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a sofőrt gyorsított eljárásban bíróság elé állította.

A tárgyaláson lefolytatott bizonyítás alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság a vádlottat a váddal egyezően bűnösnek mondta ki embercsempészés bűntettének – haszonszerzési célú, több embernek segítséget nyújtva elkövetett – minősített esetében, és ezért őt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet nem jogerős.