Letartoztatták a férfit, aki „csillogós”, „csilli”, „zene”, „muzsika” fedőneveken árult kábítószert

Rendőrség

Bűnszervezetben és önállóan is foglalkozott kábítószer-kereskedelemmel a gyanúsított. Letartóztatta őt a bíróság, az ügyben pedig a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt nyomoz.

2021-től elfogásukig összesen nyolc terhelt – öt férfi és három nő – kábítószert értékesítő hálózatot hozott létre. Tevékenységük során főként marihuánával és amfetaminnal kereskedtek, az árut pedig láncszerűen juttatták el a hálózat utolsó, három terheltet érintő szintjére.

Jelen ügy gyanúsítottja 2021. november 4-től kezdve több személynek adott el kábítószert. Egyik vásárlójával telefonon és más kommunikációs fórumokon is rendszeresen egyeztetett. Ezt követően volt, hogy a terhelt maga bonyolította le vele az átadás-átvételt, de olyan is előfordult, hogy ezt más személyek közreműködésével tette meg. Üzletelései során a férfi „csillogós”, „csilli”, „zene”, „muzsika” néven forgalmazott kábítószereket, porózus, kristályos és folyékony halmazállapotban. Elfogásakor a gyanúsítottól – egyéb kábítószergyanús anyagok mellett – a nyomozók 2,34 g kokaint is lefoglaltak.

Tekintettel a terhére rótt cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és a várható büntetés nagyságára (5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés), alappal feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén megszökne vagy elrejtőzne. Ezen kívül a még kihallgatásra váró tanúk befolyásolásával a bizonyítást megnehezítheti. Továbbá előéletére és a terhére rótt cselekmény jellegére figyelemmel fennáll vele szemben a bűnismétlés veszélye, ezért az ügyészi indítvány szerint a férfi letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. augusztus 14-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított szabadábra helyezés, védője elsődlegesen szabadlábra helyezés, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés elrendelése – bűnügyi felügyelet – miatt nyújtott be fellebbezést, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.